Swinger (2016 Danmark)

Ångest kan gestalta sig i många olika former. I dagsläget skulle nog en harkling vid kyldisken på Coop injaga skräck hos många. Då jag själv är lagd åt det fatalistiska hållet (brukar tyst för mig själv mumla Insha’Allah när någon säger vi ses i morgon) oroar jag mig inte speciellt mycket över dessa ting då hela världen för ögonblicket är ett enda stort Insha’Allah. För mig kommer ångesten i andra former t.ex som en liten dansk ”komedi” med namnet Swinger..

Adam arbetar som försäljare av fjärrvärme och (enligt hans fru) går genom livet med  en uppsyn som att han vill hoppa ut genom ett fönster (jag håller helt med frun i hennes iakttagelse). Hur som haver verkar de två inte ha ett speciellt lyckligt äktenskap, Adam är missnöjd med livet och frun med sin man. Det kanske är förklaringen till att de två är swingers för att få lite krydda i livet – vad vet jag?

Filmen startar med att de åker till ett swingerspensionat där man under en helg tillsammans med likasinnade umgås, äter, dricker och sysslar med avklädda aktiviteter på kvällen. Alla inblandade känner varandra sedan tidigare men denna helgen introduceras ett nytt par som är avsevärt yngre än de övriga deltagarna. Adam blir förälskad i den ca tjugo år yngre Patricia vilket utmynnar i en kamp om hennes gunst med sällskapets alfahanne Jørgen. Tilläggas bör att denna kamp sker i öppen dager inför deras respektive fruar. Jösses! vad är det för fel på folk? Jag skulle kunna tänka mig en avsevärt trevligare helg t.ex simma med vithajar.

OM någon hade gått förbi mig när jag tittade på denna film hade man troligen trott att jag såg på en riktigt ryslig skräckis då jag mer eller mindre kikade mellan fingrarna under hela filmen. Jag klarar knappt av att se filmer av detta slag när människor förnedrar sig själva och pinsamheterna radar upp sig. Nu är det inte mycket naket i filmen, lite guppande rumpor, lite bröst och det är ungefär allt. Det jobbiga består istället i hur de inblandade behandlar varandra, gubbarna verkar vara ena jobbiga jävlar och deras fruar är inte mycket bättre med ständigt giftiga kommentarer och pikar. Spriten och kåtheten gör sitt och det blir som sagt åtminstone för mig en riktigt jobbig film att se.

Paradoxalt nog är filmen samtidigt dråplig och i sina stunder finstämd och jag känner med de inblandade mer eller mindre då de i grund och botten troligen är helt ok människor även om jag inte skulle vilja hänga med någon i sällskapet. Det är situationen och bitterheten som gör att de framstår i sämre dager. Slutet är vemodigt och öppet för tolkning men jag gillade rullen. En sista fundering: Finns det något filmland som slår danskarna på fingrarna när det gäller att frammana ångest på film?

Tackar Snacka om film för tipset

Regi: Mikkel Munch-Fals

Betyg: 8/10

5 tankar på “Swinger (2016 Danmark)

  1. Låtet som en intressant film må jag säga. Danskar gör bra film. Om dom gör filmer som ger mig ångest mer andra länder vete tusan. Jag har nog sett för lite danskt för att uttala mig. Första jag såg var Gusten Grodslukare från tidigt 80 tal. Underbar film.

  2. Oj, den gick verkligen hem. Eller blir det höga poäng för din rent kroppsliga reaktion? 🙂 Jag uppfattade inte att huvudpersonerna redan var swingers utan att de hade bokat in sig på helgen som en grej för att krydda upp sexlivet. Men iofs, varför skulle man göra det första gången med folk man känner, det borde ju bli ännu mer obehagligt…

    • Det var nog combon humor, en viss finstämdhet (betonar viss här) och ångesten som gjorde att filmen växte – har inte släppt eländet än och går omkring och ryser till för mig själv då och då.
      När de åkte sa frun att de måste börja komma på en bättre ursäkt än att de skulle spela golf – eller ngt i den stilen – en kommentar som gjorde att de verkade ha gjort detta förr. Även hur paren umgicks innan Patricia dök upp visade att de kände varann sedan tidigare och de verkade rätt avslappnade för att det skulle vara en första swingersgång. Tolkar jag det som

      • Jo, du har nog rätt. Att de kände varandra sedan tidigare fattade jag nog. Och då blir det ju också mer rimligt att det tidigare funkat ok iaf men att det som nu hände var introduktionen av den yngre paret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s