80-talets bästa filmer

Uttrycket ”kill your darlings” har väl aldrig känts mer aktuellt än när jag skulle sovra fram de bästa filmerna från 80-talet. I vanlig ordning hade jag 15 – 20 filmer som var aktuella men den här gången var det flera filmer som det bar mig emot att plocka bort. 80-talet verkade åtminstone för mig ha varit ett lättsammare årtionde om man ser på mitt urval denna gång. Action och komedi dominerar och det är väl bara ett par filmer som känns lite ”tyngre”. Som vanligt har jag helt gått på känsla.

10 Jakten på den försvunna skatten: Det första och bästa äventyret med Dr.Jones. Den har en speciell känsla över sig som de senare filmerna saknade. Rapp, rolig, spännande med den där känslan jag söker efter – trolsk?

9 Raka spåret till Chicago: En komedi med lite bett, slapstick blandas med en hel del fyndiga skämt. Martin & Candy är i högform.

8 Tillbaka till framtiden. Gillar sf-genren tidsresor. En bra och stundtals smart komedi som jag aldrig tröttnar på. Filmens stora stjärna är Crispin Glover i rollen som George McFly

7 Betty Blue: Är svag för vemodiga och bitterljuva romantiska filmer. Beatrice Dalle i huvudrollen är fullständigt magnifik.

6 Once upon a time in America: Vemodigt gangsterdrama om vänskap. Lång fin film med underbar musik av Ennio Morricone.

5 Bladerunner: Fantastisk framtidsversion som känns fräsch trots att den snart har 40 år på nacken.

4 Ferris Buellers day off: Min absoluta favoritkomedi. En film jag kan se om hur många gånger som helst älskar rullen!

3 The Road warrior: Underbar rulle. Gibson i högform, coola biljakter och fortfarande  spännande trots alla omtittar.

2 The Thing: Is, snö, monster, Morricone (igen!) och Kurt Russell i skägg signerat Carpenter. Svårslagen film.

1 The Shining: En av världens bästa filmer trots att den är gjord av en överskattad regissör och har en av världens mest överskattade skådisar i huvudrollen. Ett mysterium. Har tappat räkningen på hur många gånger jag sett rullen.

Bubblare: Flykten från New York, Prince of Darkness, När Harry mötte Sally, Blue Velvet, Brazil, Excalibur

Henkes val hittar ni här: Jag tippar tre överlapp.

Annons

8 tankar på “80-talets bästa filmer

 1. Många bra filmer på listan. Raka spåret till Chicago blir det omtitt på till veckan för min del. Fredagen den 13 del 4 lyser med sin frånvaro på din lista ser jag 😉. Skämt åsido den hade nog jag tagit med. En film som verkligen har påverkat min smak för skräckfilm. Det blir heller inte nån visning på The Shining i Grums på bion. Men det var ju väntat.

 2. Ohoj. Glömde av att det var söndag redan! Vilket betyder att det är måndag imorgon. Damn! 🙂

  Nu har jag i alla fall sent omsider fått upp mitt inlägg.

  Det var supernära att det blev tre överlapp! The Thing var så här nära att hänga kvar på listan men den fick ge vika på grund av någon diffus magkänsla som grundar sig i någon random nostalgigrej.

  Nu bidde det bara två, Blade Runner och The Road Warrior.

  Men givetvis en superb lista du har här. Osar Filmitch om den. Inga direkta överraskningar. Skulle varit The Shining då… 😉 😀

  Betty Blue är väl den som ligger längst från min listtopp. Jag har förstås sett den men det var en sådär 30 år sedan…

  Väl kämpat och nu är det bara en kvar.

  • Trodde att du skulle haft med Back to the future eller the Thing.
   Betty Blue är den film jag sett senast – skippade den när den kom av olika anledningar – blev förälskad i filmen på stört.
   70-talet ja då får jag rejäla problem ligger på ca 20 filmer och vill inte skippa någon 😦

 3. Snacka om mission impossible — att bara välja 10 filmer från ett helt årtionde menar jag 🙂 Ska man snacka generellt ”tio bästa filmer” har jag inga som helst problem med din etta och tvåa. Sedan skulle dina tia dra förbi ganska många placeringar för min del. Har tex aldrig varit särskilt förtjust i vare sig Planes… eller Ferris… Once… är ok men jag skulle nog ändå vilja byta ut den mot tex Brazil eller ytterligare John Carpenter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s