Thomas Olde Heuvelt: Hex

Staden Black Spring är inte speciellt stor ca 3000 invånare men man kan stoltsera med både ett spöke och en förbannelse. Spöket är en häxa med igensydda ögon och mun, förbannelsen gör att när man väl har flyttat till staden kan man inte lämna den mer än i högst ett par dagar innan man helt enkelt blir så deprimerad att man vill ta livet av sig. Invånarna finner sig i detta liv och gör sitt bästa för att hålla häxan hemlig för omvärlden. Kruxet är nämligen att om någon skulle få för sig att lossa på häxans stygn är det kört för invånarna i Black spring. Stadens invånare har vett att låta bli men intresserade vetenskapsmän och ockultister är troligen inte av samma mening därför har man en hel del regler över hur livet i staden ska fortskrida för att häxans existens ska döljas för omvärlden. Det har trots allt fungerat i 350 år. Nu är inte alla överens om stadens rutiner, ungdomarna i staden har andra planer nämligen att delge omvärlden sin hemlighet och deras agerande sätter igång en kedja av händelser som leder till både elände och misär.

Boken Hex har varit något av en snackis. Folk har menat att den är bland de rysligaste de läst. Den har sålt bra och en tv-serie är på gång. Kanske är jag förhärdad eller avtrubbad men speciellt ryslig är inte boken däremot är det en intressant sociologisk studie över hur folk beter sig i pressade situationer. På ytan funkar Black spring som vilken annan småstad men under ytan kokar det främst då beroende på alla de regler och förordningar som begränsar stadens invånare. Det behövs inte mycket för att det ska balla ur. Det är detta författaren Heuvelt lyckas fånga väl men som sagt speciellt skräckinjagande är inte boken. Det jag kan ge den är att det är en ganska så originell skräckbok som trots avsaknaden av spänning är läsvärd trots att berättelsen segar till sig under vissa partier.

Än intressantare är att författaren Heuvelt som är från Nederländerna valde att skriva om boken inför lanseringen i USA bla flyttade han hela handlingen tvärs över Atlanten. Han passade även på att skriva om slutet så Hex kan sägas vara en amerikansk remake på en Nederländsk skräckbok vilket tydligen var ett lyckat drag av författaren

2 tankar på “Thomas Olde Heuvelt: Hex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s