Matilda Gustavsson: Klubben

Skandalen rörande Svenska akademin och kulturprofilen Jean-Claude Arnault (JCA) lär nog inte ha gått någon förbi. I korthet gick den ut på att akademiledamoten Katarina Frostenson man JCA hade förgripit sig på en himla massa kvinnor allt från sliskiga kommentarer till rena våldtäkter. Han försvarades av en hel del folk i kulturkretsar både män och kvinnor men blev till sist dömd för våldtäkt.

Nu har i alla fall reportern på DN som avslöjade det hela kommit ut med en bok, Klubben, som sammanfattar hela affären. Nu ska man inte lita på en enda källa men hon har inte blivit stämd för ärekränkning så man kan ana att det mesta i boken har fog. Utifrån boken kan jag dra en antal slutsatser som får stå för mig.

JCA verkar vara sjuk i huvudet. I sitt uppförande påminner han i mångt och mycket om Donald Trump dvs en man som tror på sina egna lögner och förträfflighet och lever i en fantasivärld. Det mesta han påstått om sitt liv är lögn och det är väl första gången i Sveriges historia som kungen delat ut en medalj till en elektriker för det är den utbildning han har.

Frostenson har kommit billigt undan. Om hon inte mer eller mindre lever i en fantasivärld måste hon vetat vad hennes man sysslade med då hon bevittnat flera av hans övergrepp – dock ej våldtäkterna. Hon har även stulit en hel del konstverk från utställare samt sysslat med tveksamma penningtransaktioner inom akademin. Hon har iofs avgått men i dealen ingick en livslön på 30 000 samt fri bostad.

Svenska akademin verkar bestå av en hel del idioter. Dels har de duperats av Frostenson och hennes man och dels ville flera av dem b.la Kristna Lugn och Horace Engdahl låta Frostenson stanna kvar i akademin.

Att Sverige är ett land där vänskapskorruption grasserar står ganska så klart då en hel del myndighetspersoner och annat folk hållit JCA bakom ryggen. Redan i mitten av 90-talet höjdes röster om hans beteende men ingen brydde sig. I stället valde folk att avfärda kvinnorna som hysteriker för att få lite strålglans från Akademin via JCA.

Slutligen verkar s.k kulturmänniskor inte ha det så roligt. Inte en enda jävel i boken verkar må bra alla verkar mer eller mindre bära på trauman, oförrätter eller ångest vare sig de blivit utsatta för JCA eller inte. Jösses vilken värld.

Klart läsvärd bok som gör att man undrar hur det är ställt med folk.

2 tankar på “Matilda Gustavsson: Klubben

  1. Det är en intressant (och hemsk förstås) härva. Ett av många exempel på att ingen grupp står över korruption och en vilja att titta bort när det passar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s