Stuart Shea, Robert Rodriguez: Fab Four FAQ

The Beatles är min favoritgrupp vilket kan tyckas vara lite konstigt då jag i stort sett bara lyssnar på skivorna Rubber soul och framåt. Gruppen var så klart bra innan denna platta men det där lilla extra saknas och tidiga The Beatles är för mig en kompetent grupp med bra låtar men inte så mycket mer.

Jag är oerhört fascinerad av gruppen och dess historia och om en bok eller dokumentär rörande The Beatles finns inom räckhåll har jag svårt att motstå frestelsen. Fab Four FAQ har varit lite halvsvår att få tag på men till slut lyckades jag lägga vantarna på boken.

Det är en bok späckad med onödig fakta om gruppen vilket passade mig utmärkt. Den är uppbyggd kronologiskt men består av en himla massa listor som sträcker sig över åren. T.ex låtar där bara en i gruppen spelade, flickvänner, fiender, bästa spelningarna  osv. Upplägget kan nog kännas rörigt om man inte vet så mycket om gruppen men för mig som har någorlunda koll på bandet var det en guldgruva och jag fick en hel del onödig information som jag egentligen inte har någon större användning av mer än att jag finner det intressant.

Författarna pendlar lite mellan att vara onödigt höviska t.ex i kapitlet om medlemmarnas barn till att vara lite väl snaskiga oftast då när det rör John Lennon. Turligt nog sker inte detta ofta utan boken håller överlag en ganska bra balans.Då boken innehåller så mycket fakta kan de ibland bli lite snuttifierat. T.ex skulle jag vilja ha lite mer information om Lennons ovilja mot funktionshindrade. Den uppgiften slängs in som en bisats men någon vidare förklaring ges tyvärr inte.

Angående Lennon är författarna ganska så kritiska mot honom och han får mer eller mindre bära ansvaret för strulet inom gruppen de senare åren. Till viss mån kan jag hålla med. Personligen är jag  övertygad om att om inte McCartney dragit det stora lasset hade det inte blivit speciellt mycket mer av The Beatles efter albumet Revolver.

Om man kombinerar denna bok med mästerverket Revolution in the Head av Ian MacDonald får man nog en heltäckande bild av The Beatles och deras musik. Fab Four FAQ är troligen en bok mest för de som hyser ett onaturligt intresse för gruppen. Jag vart i alla fall nöjd efter läsningen. Besvärligt nog så tipsade författarna om andra omistliga böcker som rör gruppen så det blir att jaga vidare.

Nu undrar förstås alla vilka de tio bästa låtarna är med The Beatles. Här kommer listan som löper från bra till bäst.

10 Hey Jude

9 Let it be

8 Drive my car

7 For no one

6 You never give your money

5 Strawberry fields

4 Elenor Rigby

3 A Day in the life

2 I´m the Walrus

1 Tomorrow never knows

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s