Tenet (2020 Storbr)

Filmer gjorda av regissören Christopher Nolan brukar alltid vara välgjorda och ha ett manus som är lite extra klurigt. Det är sällan hans filmer är dåliga men kanske inte heller alltid bra. Det var ett tag sedan jag såg en film av Nolan där jag fick en wow-upplevelse, Inception (2010) för att vara mer specifik. Av den anledningen var jag inte speciellt pepp på hans senaste rulle Tenet.

För att inte spoila alltför mycket berättar jag inte mer om handlingen än att filmen bäst kan beskrivas som en Bondrulle med ett krångligt manus. Tenet har fått viss kritik för att vara för invecklad och nödgas därför till pauser så rollfigurerna får förklara för oss tittare vad som sker. Nolan löser detta genom att filmens huvudperson som även han är helt ovetande om vad som händer  får plotten bitvis förklarad för sig av olika personer han stöter på under filmens gång. Mig störde det inte nämnvärt och jag tyckte förklaringarna flöt in fint i filmen. Det är en krånglig historia som Nolan berättar men jag tyckte nog att jag hängde med i svängarna även om jag säkerligen missade en hel detaljer. Vid en eventuell omtitt lär jag nog få en och annan aha upplevelse.

Tenent är förvillande lik en Bondfilm och den har samma uppbyggnad. Det startar med en actionscen går vidare med lite snack, skurken presenteras, det finns en dam i nöd att rädda,snacket leder till nästa actionscen och så upprepas denna formel till sluttexterna. Upplägget funkar och det är en välgjord film med bra manus, foto och framförallt filmmusiken av Ludwig Göransson. Däremot dras filmen med en hel del problem som jag numera förknippar med regissören.

Filmens ide är för intressant för att det ska bli spännande, jag sitter mer och funderar på vad som händer än att låta mig dras med i berättelsen. Att visualisera sin grundidé verkar vara mer intressant för Nolan än själva berättelsen, något som gestaltas av ganska så ointressanta rollfigurer som iofs spelas av genomgående bra skådisar. Resultatet blir en bitvis häftig upplevelse men jag bryr mig inte ett dugg om hur det går för filmens inblandade eller världen för den delen. Det var dock positivt att Tenet till skillnad mot Nolans senaste filmer inte var tråkig. The Prestige är och förblir regissörens bästa film till dags dato kanske för att det fanns med känslor i den filmen.

Regi: Christopher Nolan

Betyg: 6/10

4 tankar på “Tenet (2020 Storbr)

 1. Tack för att ditt betyg ger lite perspektiv 🙂 I bästa fall kommer jag att få chans till tittning nästa vecka (och har därmed bara tittat på betyget), kan nog vara bra att inte gå in med allt för höga förväntningar känner jag

  • Du kan kolla sedan om vi har samma problem med filmen. Jag vart iaf inte speciellt ”blown away” av actionsekvenserna – är nog bortskämd nu för tiden.

   • Både lika och olika intryck. Jag är ju inte så välbekant med Bond så jag asscierade mest till Inception. Trots att konceptet får ta så pass stor plats tyckte jag ändå att filmen alltid blev spännande när den skulle vara det. Men visst kommer man få ytterligare ledtrådar och detaljer vid en omtitt. Paret Branagh-Debicki gör mig tyvärr kapitalt osugen på det 😦

    Jag måste se om The Prestige snart! Synd att det var så länge sedan jag läste boken att jag inte minns särskilt mycket från den

   • Just spänningen lös med sin frånvaro för mig men det hänger nog samman med att jag inte brydde mig ett dyft om huvudpersonerna.
    Omtitt? Tveksamt möjligtvis att få en och annan detalj klargjord men jag lägger nog två timmar på annat t.ex The Prestige eller Insomnia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s