We own the night (2007 USA)

Det här kriminaldramat hade helt gått under radarn för mig trots bra skådisar som Robert Duvall, Eva Mendes, Mark Wahlberg och Joaquin Phoenix. Filmen utspelar sig i New York under slutet av 80-talet där Bobby Green (Phoenix) är en framgångsrik föreståndare för en nattklubb. Chefen är ryss med skumma släktingar och när Bobbys bror och far som båda är poliser får i uppdrag att rensa upp i knarkträsket hamnar de två bröderna i kollisionskurs med varandra.

Till synes en klassisk historia som man sett många gånger förut men som jag tidigare sagt och säkerligen kommer säga igen ”en bra historia tåls att ses flera gånger”. Filmen funkar bra till viss mån och berättelsen tog ett par vändningar jag inte riktigt var beredd på, tilläggas bör att dessa vändningar var på både gott och ont.

Skådisarna är som sagt bra, Phoenix är mer nedtonad i sin roll som Bobby än jag väntat mig, han brukar ta roller som vanligtvis är lite mer expressiva. De övriga sköter sig fint och gör det de ska i sina roller. Man skulle kunna säga att filmen är i tre akter och trist nog brister det i den sista där filmen tar till en och annan i mina ögon onödig klyscha som gör att betyget faller. Kanske var det producenterna som klev in och körde över regissören Gray då man ville ha ett mer Hollywoodaktigt slut? Fram tills dess var filmen ett bra kriminaldrama värt en titt om man är på humör.

Regi: James Gray

Betyg: 5/10

6 tankar på “We own the night (2007 USA)

 1. Såg denna på Stockholms filmfestival när den kom och gillade den. Har sedan sett om den en eller två gånger och tycker det är en av 2007 års bättre filmer. Har den på min topp tio över året.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2012/07/mina-favoritfilmer-2007.html

  Vad var det som sänkte för dig under sista tredjedelen som du är inne på? Minns själv inte att det skulle vara något jag störde mig på, därför blir jag nyfiken 🙂 Nu var det ett bra tag sen jag såg den sist, så jag kommer inte ihåg allt.

  • SPOILERVARNING för alla som inte är Movies noir
   De två första tredjedelarna av filmen var för mig ett välfungerande kriminaldrama.
   När pappan blev mördad av maffian och Bobby bestämmer sig för att bli polis och ska rensa upp i maffian bytte filmen ton för mig och blev en dussinpolisfilm. jag tyckte det blev lite för publikfriande om man jämför med de två första tredjedelarna som var mer problematiserande i relationen mellan bröderna och pappan. Berättelsen tappade sitt grepp över mig

   • Ok, tack för svaret! Jag minns det du nämner som en vändning, men som jag minns det kände jag tvärtom, att filmen växte. Men man uppfattar filmer olika så kan inte säga att det ena eller det andra är fel. Synd att det inte gick hem hos dig fullt ut. Jag gillar den alltså och minns att jag drogs in i den mer än en vanlig film.

 2. Haha, jag tänkte kommentera här och typ säga att det är en bra film och länka till min recension… Men sen visade det sig att jag inte har sett den. Jag var helt säker på att jag hade sett den. Jag måste blanda ihop den med nån annan film. Kanske skulle se denna och The Yards och göra Grays inledande crime-trilogi komplett (jag har nämligen sett Little Odessa).

  Och nu visade det sig att jag även har sett The Yards, men det var innan jag loggade filmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s