Halloween (1978 – 2018 )

Jag säger som i fallet med Scream – om ni inte gillar spoilers håll er undan. Halloweenfilmerna är en enda röra. Här handlar det om tiotalet filmer där det är reboots och ändrade tidslinjer om vartannat. Jag tänker här bara ta upp de fyra filmerna som har Jamie Lee Curtis i huvudrollen som Laurie och skiter i de fyra uppföljarna samt Rob Zombies utskällda två försök. Filmerna som berörs i inlägget blir följande:  Halloween (78), Halloween II (81), H20 (98) samt Halloween (18).

Handlingen i filmerna går i korthet ut på att den mordiske psykpatienten Michael Myers har som mål att döda Lauire Strode. Motivet varierar – ska man tro filmerna från 81 och 98 beror det på att han vill göra rent hus och mörda sin syster då han redan mördat sin andra syster i öppningsscenen i första filmen. I uppföljaren härom året valde man dock att strunta i att Laurie är Michaels lillasyster. Filmmakarna ignorerade alla tidigare filmer förutom Carpenters original vilket var nog tur med tanke på vilken soppa denna serie har utvecklats till under årens lopp.

Just de fyra ovannämnda filmerna är jag ganska så förtjust i. Mördaren Michael Myers är en obehaglig typ som inte talar och förföljer sina offer i varierande promenadtakt (han är snabbast i H20 och slöast i Halloween II). En vitmålad Kapten Kirk mask täcker hans ansikte som vi aldrig får se förutom ett kort ögonblick i finalen i första filmen. Detta gör att Myers är mer av en naturkraft än en mördare och hur kan man resonera med en naturkraft? När man försöker sig på att förmänskliga Myers eller hittar på trams som telepatisk kontakt och märkliga sekter blir han med ens mindre ruggig. Dessa filmer har även en stark skådespelarensemble med b.la Jamie Lee Curtis och Donald Pleasence. Än ett skäl till att jag gillar dessa filmer är att Carpenter står för eller åtminstone har inspirerat filmmusiken som kort och gott är fantastisk.

Den första filmen är en klassiker som trots en något seg men stämningsfull start arbetar sig fram mot en av de bättre finaler jag sett i en skräckfilm.  Tvåan tar vid där första filmen slutar. Här jagas Laurie av Myers på stadens sjukhus. Denna film är lika bra som filmen från 78. Carpenters musik har jackats upp och syntarna är än fläskigare. Personligen finner jag sjukhus vara lite småruggiga så miljön är perfekt. Om man jämför med första filmen är tempot högre och morden räligare.

Efter denna rulle följde det ett antal trista uppföljare med en alltmer sliten Donald Pleasence som leder jakten på Michael Myers. 1998 tog man tag i filmserien och fick Curtis att reprisera sin roll. Filmen är ok men man märker att de kikat en hel del på Scream filmen som kom ett par år tidigare, en förklaring kan vara att filmerna har samma manusförfattare. Filmplanschen liknar Screams,  rollgalleriet består av coola ungdomar och rapparen LL Cool J gör en komisk roll som vakt. Resultatet blir lite mellanmjölksaktigt men det är ett rejält kliv framåt i kvalitet jämfört med filmerna som kom innan. Trist nog tappade man bollen på stört och vi talar tyst om Halloween resurrection. Zombies filmer hade nog varit ok om de inte hade handlat om Michael Myers utan stått på egna ben.

2018 tog man sig i kragen igen och den senaste Halloween filmen visade sig vara en bra film. Jag saknade dock några rejäla jaktscener i filmen. Myers mördar sig fram på måfå i jakt efter Laurie. Han verkar denna gång lida av någon form av kompletteringsbehov då Laurie iofs inte längre är hans syster men väl den enda som överlevde den där ödesdigra kvällen för drygt 40 år sedan.

Hur väl funkar Halloween filmerna som skräckisar? Jag anar att den första filmen nog kan ses som seg för dagens unga och att en och annan anser att H20 har mer familjedrama än slasher över sig. Personligen funkar filmerna bra för mig, musiken spelar definitivt stor roll, alla fyra filmer har eller är inspirerade av Carpenters ledmotiv. Vidare finner jag Myers lyckad som mördarmaskin och alla filmerna har en eller flera scener som jag finner vara rejält spännande. Om jag skulle jämföra med Scream filmerna som jag skrev om häromdagen är de förra kanske bättre som filmer men Halloween funkar bättre för mig som skräckis.  Kollar man på ett snittbetyg hamnar Halloween precis snäppet över Scream men om jag skulle blanda in alla filmer med Myers som mördare skulle definitivt snittbetyget för serien falla som en gråsten.

Regi: John Carpenter, Rick Rosenthal, Steve Miner,  David Gordon Green

Betyg:

Halloween: 8/10

Halloween II: 8/10

H20: 5/10

Halloween: 7/10

 

Annons

7 tankar på “Halloween (1978 – 2018 )

 1. Wow, du går all in just nu — kul! Jag kommer att återkomma droppvis men kan hålla med om att det absolut finns fog för att se dessa fyra som en sammanhållen serie. Om inte annat för att vi slipper se Donald gå ner sig fullkomligt. Och, ja, jag skulle nog kunna hålla med om att ettan och tvåan _nästan_ är jämnbördiga men rätt olika. Som Alien/Aliens och The Terminator/T2

  • Kanske inte all in då jag var selektiv i mitt val men jag kände att jag inte ville lägga tifd på filmer jag visste var dåliga. Resurrection orkade jag inte ens se klart.
   Fast i fallet Alien/Aliens håller jag inte med dig då jag tycker Aliens inte är speciellt bra men jag förstår vad du menar.

 2. Ettan och tvåan är ruskigt bra. Dom försöker jag se i följd när jag unnar mig att se dom. Trean har jag försökt mig på flera gånger, men nej det är inget för mig. Ändå är det alltid ett gäng i filmgrupperna som hyllar den när den kommer på tals. Så den har väll sina fans den också. Fyran och femman funkade när jag var tonåring. Inte längre. Däremot så får man ju se Myers utan mask en kort stund i femman så inte enbart i första utan mask. H20 är helt okej. Rob zombies Halloween är enligt mig dynga. Den som kom 2018 var helt okej. Såg den på bio med dottern och den var godkänd. P.J Soles från Halloween-78 ska ju vara med i den från 2018. Jag kan inte hitta henne. Sett filmen två gånger nu men ändå missar jag henne. Lärare enligt IMDB. Men jag har missat henne filmen från 2018.
  Antar du är bekant med den svenska med Orup och ett gäng till. Jag hade med den till jättestenskolan när jag gick i åttan. Vi såg den i klassen. Läraren gjorde en kopia på den behöll ett exemplar. Det var coolt tycker jag. Länkar den om du mot all förmodan skulle ha missat den. Ca 25 lång

  • Den hade jag helt missat – tackar!
   Att jag missade Myers ansikte i femman får förklaras med att jag bara sett eländet en gång.
   Har inte sett men å andra sidan inte letat efter Soles när jag sett filmen.
   Vet att trean har sina fans men tack, nej tack.
   Zombies Halloweenfilmer är inte bra men om det varit filmer som inte haft med Myers att göra hade de nog varit bättre speciellt första filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s