Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020 Storbr)

För enkelhetens skull tar jag och kallar uppföljaren till Borat (2006) för Borat II. Ja vad ska man säga? Sacha Baron Cohen kör på i samma hjulspår. En ganska larvig handling som jag inte tänker gå in på här används som ursäkt att filma en handfull scener där man utsätter både kända och okända personer för Borats upptåg. Tycker man som jag att detta är underhållande är filmen naturligtvis bra.  Jag bör dock påpeka att humor av detta slag ger mig både stress och ångest. Vid åtminstone två tillfällen får jag pausa filmen och ta en kort promenad i hemmet för att hyperventilera färdigt.

Det är en upprepning av förra filmens koncept men det har gått nästan 15 år sedan sist och det USA som Borat besöker är ett land med hårdare klimat. Iofs så visade Cohen detta redan i HBO-serien Who is America? som i mitt tycke är bättre då man slipper dras med en påtvingad handling utan satsar helt på de ”dokumentära” scenerna.

Det som är filmens styrka är att Cohen inte verkar ha några spärrar, får han en ide vare sig det rör filmens handling eller s.k dolda kameran moment kör han på och resultatet blir oftast bra. Filmen är som de flesta komedier, ibland funkar det ibland inte, och vissa skämt körs verkligen ett par gånger för ofta. Det nya tillskottet i handlingen Tutar (Borats dotter) var ett lyft och jag kommer till döddagar komma ihåg balscenen som i efterhand visade sig vara halvfejkad.

Regi: Jason Woliner

Betyg: 6/10

10 tankar på “Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020 Storbr)

 1. Jag såg Ali G när det gick som serie eller om det var en film, minns inte vilket. Då var jag relativt ung och tyckte det var bra. Har inte sett om Ali G sen tidens begynnelse och vet icke hur jag skulle ta in det Idag alls. Men Borat och Bruno minns jag som jävligt pinsamt. Alltså jag skämdes och skruvade på mig i soffan. Men att det skulle vara bra i min värld är det icke. Det var för mycket av allt på nått sätt. Nu ser jag i många grupper att Borat 2 kommer upp. Inte alls omöjligt att jag ger den en chans likväl som dom äldre filmerna. Men humor för mig är exempelvis Polisskolan, Ett päron till farsa och andra 80 tals komedier. Så tråkig är jag.

  • Vi har samma reaktion på detta dvs man skruvar obekvämt på sig i soffan. Jag skrattar sällan men det är denna humor jag gillar bäst.
   Inget fel på 80-tals humor finns många roliga filmer där men jag har överlag svårt för humor och det är långt mellan de riktigt bra humorfilmerna.

   • Mr Fransk-film . Då vill jag rekommendera en fransk komedi från 1977. Filmen är helt vansinnig. Karln gör alla stunt själv i filmen. Allt från att stå på vingen på ett flygplan till att ramla nedför långa trappor. Fullt ös igenom hela filmen. Den kostar 20 kronor på Ginza. Såg den i våras, och det är lätt en utav roligare filmerna jag sett i år.
    https://www.ginza.se/product/har-du-sett-pa-fan!/360345/

   • Ok tackar för tips och lägger filmen i långa listan.
    Håll käft! är en fransk komedi jag kan tipsa om tillbaka. Jean Reno och Depardieu i huvudrollerna. Jag fann den underhållande iaf men det är som sagt svårt med komedi.

 2. Är inte alla scener i denna fejakde?

  Jag såg den första Borat-filmen och skrattade högt många gånger men att den skulle vara bra är att sträcka sig lite för långt. Den är mer som en konstinstallation. Borat var som mest kul när han var med i Ali G och i hans egna program i England.

  Jag gav denna nya filmen en chans men stängde av efter 15 minuter då det var så tydligt att allt är fejkat med skådespelare och då faller hela idén med spektaklet.

  • Otroligt nog är väldigt lite fejkat. Det vore en tämligen menlös premiss om så vore.
   Här finns en genomgång av de mer otroliga scenerna. httpss://www.digitalspy.com/movies/a34458766/borat-2-real-fake-rudy-giuliani-ending-spoilers/

   • Mjae det är en stundtals rolig film oavsett fejk eller inte. Trumps advokat var en ganska så njutbar scen som inte var fejkad.

  • Kan hålla med om att nya filmen känns mer fejkad men en del scener är det uppenbarligen inte å andra sidan har den en hel del roliga episoder vare sig de är fejkade eller inte

   • Det är fine, men just den typen av humor som bygger på att man sitter och skäms å intervjuoffrens vägnar och ojar sig för att de är dumma, faller pladask när filmen är fejkad mer eller mindre, och där de icke fejkade scenerna istället är sinnrikt klippta. Inte för att jag vill försvara idioterna de har med i filmen, mer min känsla blir att om det ska vara humor från ”dokumentära” scener och intervjuer, faller hela idén på sitt ansikte om de går för långt från grundidén… Som sagt hans grej var mycket roligare i inledningen av hans karriär, hemma i England, när han inte var välkänd som en humorist och skådespelare.

   • Ali G har jag inte sett så jag kan inte uttala mig om dess kvalitet. Kan förstå dina invändningar men blir jag road för stunden är jag nöjd – finns inte så värst mycket som roar mig. Långt mellan de bra komedierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s