Robin Redbreast (1970 Storbr)

Fråga mig inte hur det kom sig att jag hamnade framför den här rullen – hur som helst så finns den att se på Youtube och tydligen räknas den som en klassiker i genren folkhorror.

Det är en tv-film som gjordes av BBC och sändes på -70 talet bara det hintar om en viss kvalitet och visst har filmen sina förtjänster. Nora har köpt en stuga på landet tillsammans med sin fiancee. Knappt är köpet klart innan förhållandet tar slut men Nora beslutar sig för att behålla huset och flyttar dit för att ta en paus från storstadslivet. Redan här vet man att det kommer gå illa som jag tidigare nämnt så bådar det aldrig gott att fly från storstaden för det hiskliga livet på landet.

Huset behöver fixas till lite men det akuta problemet är skadedjur och av de något märkliga byborna får Nora rådet att anställa byns egen skadedjursbekämpare Edward men alla bybor kallar honom av någon märklig anledning för Robin. Han är en lite märklig typ som b.la tränar karate i kalsongerna ute i skogen. Det går som det går, Nora och Robin hamnar i säng med en graviditet som resultat och där tar berättelsen en obehaglig vändning.

Robin Redbreast främsta förtjänst är storyn som jag gillade. Utförandet känns lite väl mycket tv-teater för min del och byborna är kanske lite väl knepiga för att jag ska köpa att Nora stannar så länge hon gör. Max en vecka hade jag pallat bland maniska yxhuggare, halvnakna karateutövare och knepiga professorer. Berättelsen skrider fram men blir aldrig tråkig bara lite stel men gillar man folkhorror kan den kanske ge något.

Regi: James MacTaggart

Betyg: 5/10

5 tankar på “Robin Redbreast (1970 Storbr)

 1. Hur var det, lyssnar du på podden Evolution of Horror? Jag vill minnas att de tog upp denna i sin folkhorror-säsong (makes sense…) men jag fick intrycket av att det var en barnproduktion? När det gäller titt för egen del, för att parafraser, när jag hör ordet folkhorror osäkrar jag min revolver. Ingen lyckad genrebeteckning för min del, tyvärr

  • Under hösten har det varit svårt med poddlyssnandet – sysslat med för mycket som inte kan kombineras med samtidigt lyssnande. Trist men sant.
   Ingen barnproduktion absolut inte.
   Inte gilla folkhorror? En av mina favoriter i genren men du gillar inte heller haunted house? Ack. Själv har jag lagt The Mammoth book of folk horror på listan (kommer nästa år)

   • Jag upplever att många filmer som hamnar under folkhorror blir för skumma eller otydliga för min smak. Typ The VVitch, Midsommar, A Field in England, Witchfinder General osv. Men klassiker som The Wicker Man slinker ju alltid ned.

    Apropås haunted house — har du sett Bly Manor ännu?

   • Nope ligger långt ned på listan, Dels är jag inte så förtjust i originalet och de,s brukar tio avsnitt sådana här fall vara för långt

   • Ja, om du hunnit vara inne och läsa hos mig idag har jag ev besvarat din fråga. Plus gett en anledning till att jag ofta tycker spök-/haunted house-historier är ganska trista. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s