Stephen King & Richard Chizmar: Gwendy’s Button Box

Efter en klasskompis kallat Gwendy för Goodyear har hon beslutat sig för att tappa vikt under sommarlovet. Hon gör sitt bästa för att inte äta snask och varje dag tar hon sig upp för de branta trapporna som går under namnet The Suicide stairs i den lilla och inte helt obekanta staden Castle Rock. En dag möter hon en främling på toppen av trappan. Det är en mystisk herre som verkar veta väldigt mycket om Gwendy. samtalet avslutas med att han ger henne en present, en mycket fin ask som har en massa knappar och ett par märkliga egenskaper. Gwendy tar emot sin present och den kommer att förändra hennes liv markant men frågan är vad som händer om man trycker på knapparna?

Jag vet att jag har gnällt på den gode King under senare år men nu slog han till med råge. Jag vet inte om det beror på samarbetet med författaren Chizmar eller något annat men detta var det bästa jag läst av King sedan…. Revival (2014). Nu är iofs Gwendy’s Button Box inte pinfärsk (2017) men den får väl ändå räknas till författarens nyare böcker.

Det är inte någon tjock bok, ca 200 sidor, och jag läste den faktiskt i en sittning men berättelsen känns perfekt i längd. Historien harvar inte men det ges tid till att lära känna berättelsens personer. Berättelsen om asken och Gwendy matchar varandra fint. Mysteriet med asken och den mystiske främlingen kittlar min fantasi samtidigt får man följa Gwendys liv och uppväxt under några år i en mer jordnära ”coming of age” (ni vet att jag gillar dessa berättelser vid det här laget) historia. Ett plus är att författarna inte förklarar fullt ut vad det hela rör sig om utan man får som läsare ana sig till hur det hela ligger till. En klart läsvärd och lite mysig bok från King och Chizmar.

Den sistnämnde har skrivit åtminstone en till bok om Gwendy och det är klart att jag vill veta hur det går för henne med eller utan King som medförfattare.

4 tankar på “Stephen King & Richard Chizmar: Gwendy’s Button Box

    • Låg under hundringen på The Book deposit – världen bästa bokhandel (om man kan tänka sig vänta en stund på leveransen) Har över tio böcker på ingång f.n 😀
      Kan tro att King kan behöva viss input eller åtminstone en tuffare redaktör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s