The Invisibles Vol 1: ”Say You Want a Revolution”

Jag ska försöka mig på att skriva om den brittiske serieskaparen Grant Morrisons seriesvit The Invisibles. Jag skriver försöka då jag inte fullt ut förstått serien trots flera omläsningar.

Den övergripande handlingen är i vart fall att i december 2012 kommer världen som vi känner den att nå sitt slut. Hur vet man inte men två fraktioner slåss i det fördolda om inriktningen på mänsklighetens framtid. The Outer Church som samarbetar med varelser/gudar från en annan dimension, The Archons. Deras mål är en värld utan fri vilja och man är redan på god väg att lyckas. Deras motståndare är organisationen The Invisibles.

Morrisons serier är många gånger snåriga och man får vara koncentrerad för att hänga med i svängarna. Ofta är hans berättelser fyllda av symbolism, filosofi och hänvisningar till allt mellan himmel och jord och jag är som sagt inte alltid med på banan. Detta gör att jag ofta upptäcker nya saker var gång jag läser något av Morrison. Författaren har även vanan att berätta fragmentariskt. Ofta händer saker ”mellan” serierutorna och han kan gärna hinta något i handlingen som sedan får sin upplösning flera år senare.

Tom Bedlam och Jack Frost. Teckning Steve Yeowell

”Say You Want a Revolution” startar med att ligisten Dane McGowan döms till en vistelse på ungdomsanstalten Harmony house. Dane befrias av en person som kallar sig för King Mob. Han vill att Dane ska gå med i The Invisibles och mer eller mindre emot Danes vilja lämnas han hos uteliggaren och magikern Tom Bedlam för att utbildas.

Efter utbildningen ansluter han sig motvilligt till King Mobs grupp under kodnamnet Jack Frost. Hans första uppdrag blir att resa tillbaka i tiden till den franska revolutionen för att hämta Markis de Sade. Något går fel när man ska tillbaka till framtiden och gruppen hamnar i Poussin målning  Et in Arcadia ego samt i De Sades berättelse De 120 dagarna i Sodom. Rörigt? Då har jag bara skrapat på ytan till det första albumet.

Det visade sig vara för rörigt för många av seriens läsare och försäljningen sjönk. Morrison som även är kaosmagiker anordnade då ett magiskt wankathon (dont ask) för att att rädda serien något som tydligen lyckades.

Ragged Robin. Teckning Jill Thompson

Morrison gör det inte lätt för oss läsare. Det är mycket magiskt pladder och flum som kanske kunnat kortats något. Författaren formligen vräker ut konspirationsteorier, religiösa tankar, filosofi och kvasivetenskap över läsarna. När man (jag) läst första albumet har man ingen susning om vad det rör sig om. Huvudpersonerna har inte fått en ordentlig presentation, grundplotten har bara antytts och som läsare var jag helt förvirrad men samtidigt fascinerad.

Steve Yeowell som tecknar första delen av albumet är duglig men ingen favorit. Det andra äventyret med tidsresan är om möjligt än flummigare men fantasieggande. En bidragande orsak till mitt gillande kan vara att en av mina favorittecknare Jill Thompson står för teckningarna. Hon har en speciell stil som tilltalar mig.Jag kan begripa att en och annan tycker serien är snårig och kanske tom obegriplig men om man ger den tid så vinner den i längden och efter en lite trög start tar berättelsen fart.

Nästa del: Apocalipstick

 

2 tankar på “The Invisibles Vol 1: ”Say You Want a Revolution”

  1. Hmmm, du fick mig ju lite hooked på Morrison iom Doom Patrol men frågan är om jag kanske ska satsa på något lite mer lättsmält först. Wankathon, alltså… 😀 😀

    • Morrison är alltid bra men risken att han blir för komplicerad är stor. The Filth och Nameless är jag t.ex inte alls med på tåget.
      Lite lättare Morrison är hans X-men eller Justice league samt den bitterljuva för oss hund och djurälskare WE3 .
      Har sex album kvar att beta av i The Invisbles – kanske klarnar det något – eller inte. Kanske man får arrangera ett wankaton för att det ska klarna lite (ouch!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s