The Invisibles Vol 1: Apocalipstick

Av de sju albumen man samlat The Invisibles i är detta min favorit. Dels innehåller den starka berättelser, dels får min favoritkaraktär Lord Fanny extra mycket utrymme och berättelsen tar fart. Förra volymen kan liknas med ett ånglokomotiv som står på stationen och jobbar upp kraft för att komma igång, här kör tåget igång.

Apocalipstic består b.la av en handfull one-shots som är mycket bra. Jim Crow introduceras, rappare från Haiti, voodoopräst och medlem i The Invisibles. Vi får reda på några av The Outher church planer: De vill ersätta Englands regent med en varelse som går under namnet The Moonchild. Jack Frost sticker från The Invisibles i samband med ett smärre mentalt sammanbrott och han jagas av nu av Sir Miles en av de mänskliga ledarna i The Outher church. Apocalipstick avslutas med Sheman där vi får en inblick i Lord Fannys bakgrund. Sheman slutar i en cliffhanger där både King Mob och Lord Fanny infångas av Sir Miles och hans anhang. Jag känner att det är hög tid att åtminstone visa King Mobs grupp på bild.

Från vänster till höger: Boy, Jack Frost, Ragged Robin, King Mob (ledare i gruppen) och Lord Fanny

 

Englands framtida regent?

Jag minns att jag var lite tveksam till serien efter första albumet. Den kändes krånglig, lite seg och jag hängde verkligen inte med i svängarna. Men då jag vet att Morrison brukar leverera gav jag serien en chans till något jag inte ångrar. Som helhet kan albumet kännas lite splittrat med många enskilda berättelser som hoppar mellan olika personer men berättelserna fungerar som ett pussel där motivet framträder klarare. Allt är naturligtvis inte glasklart men man börjar ana hur saker och ting hänger ihop. Det skadar inte heller att just dessa one-shots visar en Morrison i högform. Jag vill t.om sträcka mig så långt att hävda att berättelsen Best Man Fall hör till det bättre författaren skrivit.

Lord Fanny

Berättelsen Sheman om Lord Fanny är intet annat än fantastisk. Jill Thompson står för teckningarna och Morrisons manus är utsökt. Till på köpet får man en hel del mexikansk mytologi och en härlig fight mellan King Mob och Sir Miles underhuggare. Sheman möttes dock av viss kritik och om serien publicerats idag hade det nog blivit ett twitterstorm då Lord Fanny är född man men uppfostrats som kvinna och därmed blivit homosexuell. Morrison har bemött denna kritik bra (ni får leta på nätet) och jag håller inte med om kritiken. Det Morrison däremot lyckats med är att ha skapat en av (i mitt tycke) serievärlden bästa karaktärer. Jag hade gladligen hängt med Lord Fanny alla dagar i veckan.

Nästa gång blir Entropy in the U.K.

Lord Fanny i dödsriket

2 tankar på “The Invisibles Vol 1: Apocalipstick

    • Kul att jag kan sprida The Gospel of Grant. Det är fem album kvar av denna serie sedan tänkte jag nog ta mig an något lättsammare. Jag blir lite mentalt sliten av att läsa Morrison i allt för stora partier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s