Quick (2019 Sverige)

Tomas Quick, Sätermannen, Sture Bergwall, kärt barn har många namn. Det var dock under det första namnet han blev rikskändis. Quick erkände en hel hög av mord under sin tid på Säters sjukhus och då polisen och terapeuterna verkade vara lika tokiga som Quick köpte de hans erkännanden rakt av. Detta ledde till att han dömdes för åtta mord. Det gick några år men så började reportern Hannes Råstam nysta i fallet och upptäckte att det var en hel del som inte stämde. Råstams idoga arbete resulterade i en av Sveriges största rättsskandaler där alla domar revs upp och Quick sattes på fri fot. Filmen Quick handlar om Råstams arbete.

Det finns en hel del i detta fall som är så bisarrt att jag för mitt liv inte kan begripa att det kunde ske. Galna terapeuter, poliser som är bortom allt vad kompetens heter och som grädde på moset troligen Sveriges sämsta försvarsadvokat Claes Borgström. Om det funnits det minsta sans eller vett hade denna historia kvävts i sin lida. En rolig fotnot är att Sveriges enda levande orakel, Leif G.W Persson snabbt var ute och hävdade att hela Quickhistorien var nys och hade tankar på att skriva en bok om eländet men Råstam hann som sagt före.

Filmen som sådan är välproducerad och man har fått med huvudpunkterna i berättelsen. Skådisarna är bra och berättelsen flyter på fint. Det kan möjligen vara lite knepigt att att komma in i handlingen till en början om man inte har några förkunskaper då filmen börjar lite mitt i handlingen dvs efter att Quick blivit dömd och suttit inspärrad några år. Jag anar dock att filmmakarna bedömer att de flesta över 30 vet vem Quick var/är. Det enda som var lite larvigt var att man försöker skänka filmen lite ruggigare stämning. Det är ingenting annat än ett drama men filmmakarna gör sitt bästa för att låta filmen få en aura av någon avart av När lammen tystnar. Säkerligen ett försök att sälja in filmen till en bredare publik.

Regi:Mikael Håfström

Betyg: 6/10

7 tankar på “Quick (2019 Sverige)

 1. Faller väl kanske lite i den där kategorin ”bra för att vara svensk” just för tendensen du nämner att försöka göra den ruggigare än nödvändigt. Jag tyckte också att den i slutänden kanske satte lite väl mycket fokus på just Råstam. Men klart stabil

  • Jag hade väl anat att den skulle handla mkt om Råstam – läste avslöjandet när det kom – tror det var i Filter och där lades mycket fokus på hur han arbetade och nystade i härvan

   • Att det var fokus på Råstam under själva jobbet var kanske inte så konstigt, jag tror jag mest fastnade på det i slutscenen

 2. Jag såg en väldigt bra dokumentär i fyra delar igår. Handlade om Yorkshire ripper. En seriemördare i England på 70 talet. Den utredning var också ganska bisarr. Den finns på Netflix.
  Filmen du tar upp har jag icke sett men ska göra det frampå.

 3. Jag gillade den här oväntat mycket. Jag såg den nere i Malmö under Filmdagarna och blev positivt överraskad. Man tappar ju hakan över hur utredningen sköttes, de olika personerna inblandade. Bra skådisar också i form av Karlsson, Alba och Dencik. Håller helt med om att det var lite fånigt att de skulle få till nån sorts otäck seriemördarthriller men jag kunde inte låta bli att dela ut 4/5 ändå.

  https://jojjenito.com/2019/09/20/quick-2019/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s