The Invisibles Vol 1: Entropy in the uk

Av de sju seriealbum som finns med The Invisibles är nog detta som jag tycker minst om. Det är absolut inte dåligt men Morrison drar ut på storyn lite väl mycket för min smak. Första halvan rör en psykisk strid mellan Sir Miles och King Mob. Vi läsare får då reda på lite mer om King Mobs bakgrund. Det är snyggt tecknat av Phil Jimenez  och Morrison leker med mediet men han blir kanske lite väl förtjust i sin story och det hade nog räckt med två istället för tre delar.

King Mob lyckas med Lord Fannys hjälp besegra Sir Miles men när de ska fly manar Sir Miles fram The King of tears från en annan dimension. Turligt nog har resten av gruppen lokaliserat vart Mob och Fanny befinner sig (med psykisk triangulering om nu någon undrar) och har fått förstärkningar av Jim Crow, Mr.Six och Jack Frost som hämtats upp av Boy. Fighten mellan The King of tears och The Invisibles hade kunnat kortats ned även den. Det blir lite kaka på kaka med två långdragna men iofs fantasifulla strider i ett och samma album.

Phil Jimenez

Albumet avslutas med att Division X väcks till liv. Det är en grupp av The Invisibles som är så hemliga att de inte ens själva vet att de hör till The Invisibles. Gruppen leds av den tidigare nämnde Mr Six som tydligen byter identitet och personlighet lika ofta som vi andra byter underkläder. Fortsättningen på Division X äventyr får man som läsare vänta vackert på över tjugo nummer, som jag tidigare nämnde är inte alltid Morrison en enkel författare.

Entropy in the U.K är på inga sätt dålig. Det är det hitintills mest fartfyllda numret, som läsare får vi reda på King Mobs och Boys bakgrund och konspirationen klarnar något. Samtidigt blir storyn lite långdragen och hade kunnat kortats något i utbyte mot kanske någon enaktare av Morrison som han gjorde så bra i Apocalipstck.

Det är i denna samling som det gick upp för mig att serien bryter den fjärde väggen men på ett subtilt vis och kryper in i verkligheten på något märkligt bakvänt sätt. Det är svårt att förklara men The Invisibles är en serie som ”sätter sig” rejält under tiden man läser den. Det är även här jag inser att King Mob egentligen är Grant Morrison eller är det Morrison som är King Mob?

Grant Morrison/King Mob

Detta med att skriva sig in i serien är något som Morrison ofta använder sig av. Han kallar det för fiction suit. Han använder den i sådan grad att dels påverkas serien av hans eget liv men serien påverkar även författarens liv. Morrison menar att det går att ändra karaktär helt i det vanliga livet genom att använda sig av fiction suits. Rörigt? Oklart? Jag skrapar bara på ytan.

Nästa gång blir det än mer fart när The Invisibles lämnar England för USA.

 

 

 

 

2 tankar på “The Invisibles Vol 1: Entropy in the uk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s