Le mans `66 (2019 USA)

Rätta mig om jag har fel med hette inte dagens film Ford vs Ferrai när den gick upp på vita duken? Hur som helst har filmen av outgrundliga skäl bytt till den i mina öron mer intetsägande originaltiteln Le Mans `66. Varför?

Filmen är en s.k BOATS och denna gång iddes jag inte kolla upp vad som stämmer eller inte. Handlingen går i alla fall ut på att Henry Ford II blir förolämpad av Ferraris ägare och bestämmer sig för att utföra det omöjliga. Han ska bygga en bil som ska ställa upp och vinna i den beryktade Le Mans tävlingen. Företaget anställer den f.d racerföraren Carroll Shelby som ska leda projektet. Han vill i sin tur ha engelsmannen Ken Miles som testkörare. Just detta ställer till problem då Miles är lite egen och stryker ingen medhårs. Kommer de att lyckas? Naturligtvis annars hade det inte blivit någon film.

Le mans `66 rullar på i två lättsmälta timmar, produktion och skådisar är bra och filmen är så där alldeles lagom engagerande. Filmen är lite som en låt av Whitney Houston. Det finns inget direkt att invända emot men den har vare sig äkta känsla eller nerv. Lite plastig är nog en träffande beskrivning (gäller både Houston och filmen).

Jag är säker på att jag glömt denna rulle om en månad eller två. Missförstå mig inte filmen är på inga vis dålig bara lite så där mellanmjölksaktig och de filmerna behövs också ibland.

Regi: James Mangold

betyg: 5/10

9 tankar på “Le mans `66 (2019 USA)

 1. Den släpptes på bio i de flesta europeiska länder (även i Sverige) som Le Mans ’66. Men eftersom amerikanarna inte vet vad Le Mans är så fick den heta Ford vs Ferrari i USA.

  För mig var det här en positiv överraskning. En rätt så mysig och snygg film. Kom på plats 14 på min årsbästalista för 2019.

 2. Skippade denna film oavsett vad den kallades. Tyckte den verkade totalt ointressant. Dessutom är Christian Bale med i filmen och det är en av de tråkigaste skådisarna jag vet så…

  Din text verkar ge vatten på min kvarn så jag sitter stilla i båten och ger andra filmer chansen före denna. Tack för konfirmation på min magkänsla! 🙂

  • Gillade någ den andra racerrullen bättre om Formel 1 förarna. Hemsworth var med där om jag inte missminner mig.
   Filmen är inte dålig bara lite som jag skrev lite mellanmjölksaktig

 3. Håller med om mellanmjölkskänslan och själva Le Mans-sekvensen blev väl lång för min smak. Men i slutänden oväntat spännande/intressant eftersom jag inte hade koll på vad som verkligen hände i loppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s