Veckans låt

Härliga tider, strålande tider, ljuvliga tider: SOMMARTIDER.

Dags igen för det trevliga halvåret här i Sverige. Det firar jag som vanligt med tio finfina låtar. Detta år har jag inspirerats av Henke och kör mina tio i topp artister och deras bästa låt och som bonus listar jag även deras bästa platta. Jag listar från nummer tio och uppåt eller är det nedåt?

10. Kent: Efter stor vånda (det begriper ni när ni läser vilka grupper som fick bli bubblare) knep Kent sista platsen. Bästa plattan är i mina öron Röd. Låten 747 finns dock på plattan Isola. Den fastnade jag för på direkten och trots konkurrens från en hel del andra låtar har dess topplats hållit i sig under åren.

9 OMD: Ok en något övertänd sångare men det är att föredra framför musikvideon, just musikvideos har aldrig riktigt varit gruppens starka sida. Här var det lite av en plåga vad jag skulle välja, både låt och platta var svårt, men Maid of Orleans har alltid nästlat sig in på blandband under årens gång. Den finns även på deras bästa platta Architecture and morality (vilket jävla namn på en skiva).

8 Lloyd Cole: En man med gitarr på åttonde plats – det finns alltid undantag som bekräftar regeln och Lloyd Cole är ett. Forest fire från första plattan är hans bästa låt. Men den bästa skivan är däremot tredje och sista plattan med The Commotions –  Mainstream.

7 Frank Sinatra: Vilken den bästa låten är med denne gigant beror helt på mitt humör. Just nu är det naturligtvis Summer wind. Bästa plattan är lite svårare då jag inte har full koll på hans stora produktion så det lämnar jag blankt.

6 The Jesus & Mary chain. Munki är gruppens bästa platta även om de två Glasgowbröderna Reid inte tålde varandra under inspelningen (det blev mycket riktigt en paus på tio år innan de återvände till studion). Girlfriend är dock från deras näst bästa platta Stoned and Dethroned.

5 Smashing Pumpkins. Världens bästa rockvideo till en av världen bästa låtar som finns på en av världens bästa dubbelplattor Mellon Collie and the infinite sadness. Det räcker ”bara” till en femteplats.

4 Lou Reed. Möjligtvis en av de otrevligaste rockstjärnorna? Tom hans vänner hade svårt att finna något gott att säga om honom men musiken är det inget fel på. Reeds överläget bästa skiva är den nattsvarta Berlin. Bästa låten är dock Coney Island baby och är allra bäst som ruffig liveversion.

3 Lana Del Ray: So far har varenda platta av artisten varit bra.  Jag håller dock ”debuten” Born to die som hennes starkaste. På den skivan finns även hennes bästa låt National anthem men här valde jag en lite annorlunda och mer upptempo version.

2 New order. Inget snack om saken tvåan var given från start. Still going strong och fortfarande intressanta men visst var de aningens bättre när de hade Hook på bas? Temptation är en singel som släpptes mellan plattor. Bästa skivan är Technique.

1 The Beatles. Klart att man kunde räkna ut att The Fab four skulle bli etta. Oöverträffade och i min bok inte så mycket att diskutera. Bästa låten är Tomorrow never dies från bästa plattan som naturligtvis är Revolver – men det visste väl alla?

Några band fick stryka på foten av olika anledningar:  Här är de bubblare som slogs om nionde och tionde platsen ( plats ett till åtta var ganska given redan från start): Kate Bush, REM, The Clash, Pink Floyd, The The, Fat boy slim, Belle & Sebastian, Saint Etienne, Pet shop boys och Chris Isaak.

Ha en supercalifragilisticexpialidocious vecka !!

8 tankar på “Veckans låt

 1. Jaaaa, sommartider. Hur jag längtar till att segla ut på de salta blå vågorna.

  Perfekta dagen att dela med dig om dina tio favoritartister. Väldigt trevligt att läsa men en cuppa i handen…

  Som alltid med musik kan man inte jämföra eller tävla med varandra, men samtidigt kan man ju såklart kommentera!

  10. Kent, en av mina bubblare även om mitt lyssnande på dem gått ner sedan de gick i graven. Jag tror nog att min favoritskiva kanske ändå är Vapen & ammunition, eller Hagnesta Hill. Röd är förbaskat bra också. Jag har sett Kent live en sådär 5-6 gånger, men de var ett band som var klart bättre på välproducerade skivor än i konsert.

  9-8. OMD och Lloyd Cole har jag knappt ens lyssnat på. Gissar att jag hört dem på radion men skulle ha svårt att ens nämna några låttitlar.

  7. Sinatra är störtskön och jag har flera skivor. Den bästa är en dubbel-LP med typ 40 låtar, en ”best of” som heter Portrait of Sinatra (eller något sådant). Jag och min gamle far var på väg att flyga till London bara för att få chansen att se honom live innan det var för sent, men det blev av olika anledningar inte av… Nu är det för sent för dem båda.

  6. The Jesus and Mary Chain. Har inte lyssnat på dem. Det blev The Cure för mig istället. Antar att ditt band är coolare? 😉

  5. Smashing Pumpkins. Jag köpte Siamese dream när den kom ut och den förblir min favoritplatta från dem. Grymt skön inledningslåt! Tappade dock bort dem ganska snart därefter. Blev Pearl Jam för mig istället. Ett band som också tappats bort och nu är det Alice in chains och Soundgarden istället. 🙂

  4. Lou Reed. Klassiker. Klart jag gillar Lou Reed då jag är ett stort fan av Bowie. Jag har ägt Transformer på vinyl så länge jag kan minnas. Senast blev det en dubbel live LP, ”Live At Alice Tully Hall” som släpptes på Record Store Day Black Friday 2020. Live från januari 1973. Superb.

  3. Lana Del Rey. Inte hört på henne så mycket. Två av mina systrar älskar henne. Jag lyssnar på Lykke Li istället. Lyckad jämförelse, eller helt åt skogen?? 😀

  2. New Order. Ahh, mycket njutbara och ett band som jag sett live på Cirkus i Stockholm. Tror de också är bättre på välproducerade skivor än i konsert. Jag köpte Technique på LP när den kom ut (slutet av 80-talet?) och den är fortfarande min favorit.

  1. Boom. Mic dropped…

  Såklart! Fantastiska Beatles. Så bra och varit i mitt liv så länge att min topp 10 borde hetat ”The Beatles memorial top 10 list”. Håller nog vita albumet eller Abbey Road eller Let it be som bästa plattan…

  • Mastig kommentar. Härligt!
   10 Har sett dem 5ggr tror jag ibland var de bra live ibland – not so much. Avskedsturnén var nog minst bra.
   9-8 Omöjligt att känna till allt, flera band du nämner har hört men inte så mycket mer.
   7 Funderade på att lägga till ngn Best of skiva men avstod. Trist med din far ocj konserten – brukar själv resonera i de banorna nu när många artister blir till åren men tid och ork spelar in
   6 Jo J&MC är coolare 😉
   5 För mig blev det just Mellon Collie jag fastnade för och de har lyckats vara kvar på radarn sedan dess.
   4 Vinyl har jag släppt sedan länge även om formatet är bättre än cd. Reed var oxå en artist jag missade live – lite därför jag inte vågade chansa – han kunde ge bedrövliga konserter om han var på dåligt humör.
   3 De två hamnar nog i samma genre. För mig är Lana ständigt sommar och bilåkarmusik
   2 Är de på humör är de jädrigt bra live och räds inte att mixtra lite med låtarna men ibland blir konserterna ”en dag på jobbet”
   1 Abbey road är min solklara tvåa. Om White album varit ett enkelalbum hade det nog kunnat slagits om platsen – fast det förutsätter att Ob la di ob la da inte varit med 😉

 2. Filmitch bjussar stort — kul! Däremot inte så värst många överlapp i våra respektive musiksmaker… På en egen lista tror jag att bara Sinatra skulle ha en chans och då enbart unge Frankie boy

  • Vafalls inget The Beatles !?! Musik är som allt annat där smaken spelar roll. Finns inget rätt eller fel. Misstänker att Queen skulle varit med på eventuella lista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s