Spiral (2021 USA)

Så trevligt att få gå på bio igen. Valet över vad jag skulle se var lite svårare. Jag var lite småsugen på rullen Promising young woman men då jag och kritikern Emma Gray Munthe inte har samma filmsmak och hon hade gett den ett väldigt högt betyg valde jag en annan film. Troligen borde jag för en gångs skull lyssnat på Emma.

Tio minuter in i filmen inser jag att jag får dras med en av de sämsta skådisarna som vandrat på denna planet, Chris Rock. Han är så jävla usel att Birk i Ronja Rövardotter ”söstra mi” prestation är i Oscarsklass vid en jämförelse. Det är en gåta att man ger karln filmroller men det svaret ges i eftertexterna då det visar sig att Rock är en av filmens producenter och följaktligen gett sig själv huvudrollen.

Spiral är en trött fortsättning på Saw filmerna. Varför man envisas med att mala detta koncept till förbannelse vet jag inte då filmserien kändes uttjatad redan efter del tre. Att jag  betalar för att se eländet får ursäktas med att jag är en positiv kille som var gång hoppas på att Saw-folket ska lyckas leverera en bra film. Eller så är jag dum i huvudet.

Här är det i varje fall någon som tar korrumperade snutar av daga och Rock spelar polisen som jagar mördaren. Det mesta är sig likt halvkassa skådisar, mordiska fällor och en ändlös ström av recaps då man speciellt när det rör Saw filmerna tror att filmpubliken saknar närminne. Rekordet var fyra återblickar av samma scen under filmens gång. Det är iofs ett enkelt sätt att dra ut på speltiden så man kan sträcka ut det lövtunna filmmanuset till spelfilmslängd.

Jag får se på detta debacle så här: Det kan väl inte bli sämre 2021?

Regi: Darren Lynn Bousman

Betyg: 1/10

6 tankar på “Spiral (2021 USA)

 1. Hoppsan, det låter som en snöplig början på besök till de tillfälligt covidsanerade biosalongerna.

  Ett tips är att välja A Quiet Place part II för att kompensera detta bottennapp. Den är inte riktigt lika bra som ettan, men ovanligt bra för att vara en uppföljare. Fast en otroligt bullrig film för att skildra en tyst plats. Och alldeles för många monster. Och på ett amerikanskt sätt jobbigt förhärligande av den rådiga starka kvinnan (mannen eller ”lone ranger”n) och att våld löser allt och innebär både triumf och orgasm.

  Om du ser den kan du få förklara för mig varför de, emedan de måste röra sig så tyst som möjligt, väljer att gå på grus istället för mjuka grässträngar längs vägarna. Jag har fler frågor, förresten som dessutom skjuter manus i sank, men dem sparar jag för att inte spoila nyheterna i historien.

  I vilket fall tror jag att det är bästa biotipset just nu.

  • Ständigt aktuell som jag är så är jag precis hemkommen från QP II Jämfört med Spiral var det en ljuvlig upplevelse.

   Gillade den nog aningens bättre än ettan men den rullen förstördes av att jag retade mig på ett antal knepigheter. Nu har jag köpt konceptet och kan lättare acceptera ett och annat. Just det där med vilka ljud monstren hör och kan sovra mellan mat och oviktigt är en fråga jag ställde mig i första filmen och även i denna.

   Personligen är jag ganska förtjust i Lone Ranger myten men visst kan den ibland gå överstyr dock inte i denna rullen – tyckte jag.
   Kommer nog ett inlägg till helgen på QP II

   • Varierande och dynamiska ljud lockar dem. Statiska ljudmattor som regn, vattenfall mm ignorerar de och sådana ljud fungerar som maskering av plötsliga, svagare ljud. Frekvens+ljudprofil från elektroniken i hörapparaten skär bokstavligen genom märg och ben hos dem. Att välja medan fiender och ointressanta saker gör de genom att de antar att väsen som alstrar dynamiska ljud (människor, djur, en del sorts maskiner mm) är fiender, och anfaller. Men de verkar ju inte äta fienderna så mycket, bara slakta. Så vad de äter vet eller minns jag inte.
    Men… SPOLIER ALERT :

    ****

    ******

    ***********

    SPOLIER ALERT
    ….varför kan de färdas genom rymden men inte lära sig simma eller varför är människors skyddade om det är vatten emellan, varför har de inte lärt sig åka båt tidigare eller landa på öar? Varför fattade inte fadern att han inte skulle kunna ta in fler radiostationer, när han var ett geni på så många andra sätt? Han borde ha riggat antenner/reläsändare på höjder långt tidigare….osv…

   • Tackar för utförlig förklaring som jag köper – då kan jag släppa det.
    Man undrar lite över vad de äter men de kanske ser människor och djur som någon form av smörgåsbord tar man tar en tugga här eller där?
    Radion o båtarna är iofs relevanta frågor men de störde mig inte nämnvärt, jag brukar släppa igenom en hel del när det rör skräckens värld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s