Veni vidi vici (2017 Sverige)

Karsten har det inte lätt. Filmen han jobbat på i ett decennium floppar, frun som stått tillbaka när Karsten jobbat med sin film vill nu starta eget och han är nu tvungen att ta ett ”riktigt” jobb. Då marknaden för misslyckade regissörer inte är stor blir det till att jobba på sin svärfar Åkes slakteri. Att han och svärfadern inte tål varandra gör inte saken bättre. När så barndomskompisen Vincent som kommit tillbaka från USA erbjuder Karsten jobb som regissör är valet inte svårt. Det är nu Karstens verkliga problem börjar. Filmerna är Vincent producerar är porrfilmer och han sysslar med skumma affärer vid sidan om och en rejäl cirkus med Karsten i centrum sätter igång.

Mycket märklig serie. Handlingen är helt sanslös med märkliga rollfigurer och ett händelseförlopp som jag undrar över hur Rafael Edholm som både skrivit, regisserat och medverkar i filmen kokat i hopp. Det är en hel del spännande skådisar i lite ovanliga roller. Michael Segerström (en personlig favorit) spelar Karstens svärfar och Zinat Pirzadeh av alla människor hans fru Crulla (det namnet får sin förklaring i serien). Vidare har vi Sven Melander som lätt förståndshandikappad slaktare och Simon Norrthon spelar Erik, en dryg granne och Karstens nemesis.

Det skulle kunna ha blivit trams av alltihopa (och del tycker nog det) men på något bakvänt sätt funkar det. Karsten är en inbilsk kulturfjant men trots detta håller man på honom,Vincent som spelar hans kompis är sliskig men har ändå ett gott hjärta. Mot alla odds håller jag faktiskt på dessa två klantar i kampen mot svärfar Åke och den belgisk-judiska maffian (se serien själva för jag orkar inte dra det händelseförloppet hur de blir inblandade i det hela).

Om man oroar sig för mycket sex och naket då en stor del av handlingen rör porrfilmsproducerande kan det vara bra att veta att valfritt GoT avsnitt innehåller mer sex och naket än denna serie.

Veni vidi vici är avslutad men man planterade ut några trådar för en eventuell fortsättning – något som inte skett än och det är nog inte troligt att så kommer ske. En lite speciell och annorlunda serie men tar man den för vad den är så var den (åtminstone för mig) mycket roande.

Betyg: 7/10

4 tankar på “Veni vidi vici (2017 Sverige)

 1. Det är väl för att det är en viaplaygrej som jag inte visste att den här serien fanns. Jag vet inte om jag blir attraherad eller repellerad av att se den. Sven Melander vill jag inte se. Men jag vill se den judiska maffian från Belgien. Fast porrfilmstemat gillar jag inte. Det görs en massa otrevligheter om det i Skandinavien, inte minst av ”judiska maffian” själv, som Lukas Moodyson och Lars Trier. Och att jämföra med GOT hjälper inte, som är en rent porr- och våldspornografisk serie. Men kulturklantar som man kan känna sympati för, vill jag gärna se. Jag får fundera på saken. och jag fattar inte om det verkligen är så att dessa ”losers” kommer för att segra. Fast på betyget verkar det ju så. Men var kan jag i så fall se den om jag inte betalar för Viaplay?

  • Många tankar här:
   Moodyson har jag aldrig fastnat för. Trier gillar jag men har svårt för att kvinnor ständigt far illa i hans filmer vilket gör att jag drar mig för hans rullar.

   GOT ser jag faktiskt om i nuläget så den kommer det komma lite tankar om – kan dock hålla om att det är en hel del övervåld och naket som inte fyller någon funktion och det blir lite väl mycket när man ser det hela i sträck. Det har däremot andra kvaliteter som jag får ta upp i mitt kommande inlägg om ett par veckor.

   Porrfilmstemat får man dras med om man ser denna serie. Ibland funkar det för mig och ibland inte – denna gång gjorde det det.

   TV-serier får generellt höga betyg hos mig av den anledningen att gillar jag inte serien slutar jag titta.

   Vet faktiskt inte var serien skulle kunna ses om man inte har Viaplay.

   • Precis så tycker jag också, Triers kvinnosyn är misogyn. Jag tror att han överdriver som skyller allt på sin mor.

    Exakt, just det, övervåld och naket som inte fyller någon funktion i GOT. Exakt vad jag också tycker. Well put!

    Såg att Hulu i USA gillade Veni vidi vinci så pass att de köpte in den. Men de kanske fick den billigt så viaplay inte brydde sig att göra en fortsättning. Eller så har Netflix och Amazon numera snudd på duopol. Ett oligopol är det i alla fall som styr nyproduktionen av strömmade filmer och serier.

 2. Oligopol finns det gott om i vår värld. En fördel med den nya tekniken är att många kan göra film lättare till en förhållandevis billig slant. Man kan tycka vad man vill om Amazon o Netflix men de har åtminstone en stor bredd på sitt utbud. Härom månaden rasslade det till på Netflix och man formligen spottade ur sig franska och italienska 60 och 70 tals filmer och Amazon pumpade ut en himla massa indiska filmer så möjligheten att se film har åtminstone ökat markant mot när jag var ung. Om sedan ser dessa filmer är en annan fråga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s