Wrath of man (2021 Storbr)

En av årets stora begivenheter har äntligen nått biodukarna. Vi talar naturligtvis om Jason Statham i rullen Wrath of man. Tydligen är detta en remake på en fransk film som jag nu blev sugen på att kolla in fast det kan möjligen vara lättare sagt än gjort.

Statham tar här anställning på ett företag som sysslar med värdetransporter och tilldelas kodnamnet H. Han klarar intagningsproven nätt och jämt men när ett rån sker uppvisar H plötsligt förmågor som inte riktigt går ihop med hans kompetens. Arbetskamraterna hyllar honom som dagens hjälte men hans chef anar ugglor i mossen. Vem är H egentligen och vad är hans agenda?

Jag avslöjar inte så mycket mer då Wrath of man berättas på ett lite speciellt vis. Filmen är uppdelad i fyra kapitel som kastar om kronologin samt byter perspektiv på berättelsen. Det kanske är att krångla till det men det gör att en till synes ganska simpel handling växer en hel del under titten. Bit för bit avslöjas historien och H:s agenda.

Att det var Guy Richie bakom kameran gjorde mig aningens bekymrad då han är en minst sagt ojämn regissör. Den här gången funkade det bra och det är en film helt befriad från humoristiska inslag och uppsluppenhet utan en mörk och ganska oförsonlig historia. Denna känsla förstärks av filmmusiken av Christopher Benstead och mina tankar vandrar till  Hildur Guðnadóttir musik i Joker.

När filmen startade blev jag först lite oroad då arbetsplatsen är full av män som beter sig precis som marinkårssoldaterna i Aliens mao som osäkra tonåringar med vapen i hand som inte kan öppna käften utan att det slinker ut gliringar och otrevligheter. Kort och gott asjobbiga personer jag inte vill umgås med i en minut. Turligt nog släpper man denna jargong när filmen tar lite andra spår.

Filmens casting var rena rama julafton. Att Staham levererar som vanligt behöver jag nog inte påpeka. Scott Eastwood var oväntat bra som H:s antagonist och riktigt creepy. Holt McCallany från Mindhunter var väntat stabil och att goe Eddie Marsan dök upp i rollen som H:s chef var en angenäm överraskning för mig.

Wrath of man infriade alla mina förväntningar och inga farhågor besannades. Kort och gott en bra kriminalthriller där Statham lyser upp bioduken likt sommarsolen.

Regi: Guy Richie

Betyg: 8/10

8 tankar på “Wrath of man (2021 Storbr)

  • Kändes skönt att sjunka ned i biomörkret och veta att man skulle få hänga med J.S i två timmar 😀
   Pughs nya hade premiär i veckan och till hösten blir den nya rullar med Hardy och Armas – sicket bioår!

 1. Jag trodde att jag med tiden och ökad filmvana skulle vänja mig vid cirkulär kronologi, men istället märker jag att jag får allt svårare för det. Som ung var det inga problem. Men min hjärna verkar ha kort halveringstid.

  Den ”asjobbiga jargongen” var rätt snäll och rolig i Aliens. Men om man driver den för långt blir det outhärdligt. Antar att det är fula svordomar istället för meningsfull dialog eller visuell kommunikation, på många ställen i denna film? Det är i alla fall i många nya filmer ett tidstypiskt sjukdomstecken.

  Har ofta svårt för Guy Richie. Sherlock var väl underhållande men kändes plastig. Gentlemen var förskräcklig med sin blandning av Kool R. Roundtree Shaft och Tarantino-ironi. Men betyg 8 inger verkligen respekt!

  • Ang kronologin inget som stör men det beror lite på utförandet – finns både bra och dåliga exempel
   Ang jargong – jag har ofta mycket svårt för grabbighet på film speciellt när jag för min inre bild ser manusförfattare som sitter och HI5 varandra över vilka coola repliker de skapar. Det behöver inte vara så men det känns så för mig i vart fall. Sedan är det inte speciellt roligt att lyssna på.
   Ang Guy Richie Gentlemen ogillade jag knappt godkänd i min bok. Egentligen har G.R bara gjort fyra bra rullar. Lock stock…., Snatch och Rock n Rolla samt dagens rulle.
   En stor del av betyget vilar på Stahams axlar då han tillsammans med tre andra är min absoluta favoritskådis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s