Brian Azzarello: Wonder Woman

Efter att plågat mig igenom eländet Wonder woman 1984 i våras fann jag mig nödgad att konsumera något som återupprättade Wonder womans status hos mig. Valet föll på Brian Azzarello serie i sex delar som gavs ut för några år sedan.

Det startar med att den unga tjejen Zola blir attackerad av två kentaurer. I sista stund räddas hon av Wonder woman. Varför en vanlig tjej blir attackerad av mytologiska varelser står snart klart. Hon är gravid och pappan är Zeus fast det visste inte Zola, hon trodde att hon hade en mysig afton tillsammans med en snygg lastbilschaufför. Om man läst lite grekisk mytologi vet man att Zeus fru Hera är svartsjuk av sig och tar utan urskillning hämnd på alla som går till sängs med hennes make. Problemen slutar inte här då Zeus verkar ha försvunnit och gudarna börjar nu intrigera om vem som ska ta hans plats. Det visar sig också att Zeus hade en okänd son, The First born, som när pappan är borta börjar rensa ut konkurrensen och till den räknar han Zola och hennes ofödda barn.

När man läser denna serie skadar det verkligen inte om man känner till lite om grekisk mytologi. Azzarello leker en hel del med gudavärlden och hans versioner av dessa känns fräscha och i många fall nyskapande. Han har också skapat en hel del nya karaktärer som är intressanta b.la avkommor till Zeus som klarat sig undan Heras hämnd.

En del av alla gudar och halvgudar som dyker upp i serien: Zeus, Hera, Poseidon, Hermes, Hades, Eris, Demeter, Ares, Apollon, Artemis, Eros och Hefaistos

Azzarello passar även på att ge amasonerna och även Wonder woman en ny bakgrund som jag tycker funkade bättre än att hon ska vara skapad av lera. Trist nog ändrade man på detta några år senare något som iofs är vanligt i seriernas värld. Huvudpersonen Wonder woman är tuff men har samtidigt ett stort hjärta och i denna serie är det verkligen en hjälte jag hejar på. Hon är inte så där stiff som t.ex Superman kan vara utan en mänsklig och sårbar karaktär som även är rapp i käften och tar ingen skit. Det är svårt att inte gilla henne.

Tacksamt nog har man i stort sett lyckas behålla samma tecknare, Cliff Chang,  genom större delen av äventyret. Inhopparna har valts med omsorg och håller ungefär samma stil som Chang. Han hör väl inte till mina favoriter i branschen men har en stil som funkar bra ihop med berättelsen.

Serien är spännande och stundtals riktigt blodig men då man har med den grekiska gudavärlden att göra är det väntat. Den innehåller också en handfull riktigt maffiga scener och en hel del cliffhangers som gör att jag är glad att jag köpte albumen och slapp vänta en månad på fortsättningen om jag valt lösnummer istället. Man kanske skulle kunna tro att det blir långdraget med en berättelse på ca 700 – 800 sidor men historien segar aldrig till sig utan rullar på av bara farten. Slutet är väl möjligen lite svagt med en deux ex machina jag ställer mig lite tveksam till men det funkar i slutändan.

4 tankar på “Brian Azzarello: Wonder Woman

 1. Oj det var brutalt. Jag som inte har koll på det här blandar ihop figuren Black Widow som jag sett bioreklam för och Allan Heinbergs och Gal Gadots katastrof från 2017 (förlååååt mig om jag svär i kyrkan, jag vet ju att du tyckte så mycket om den men det beror nog bland annat på att jag inte kan något om vad Wonder Woman är och ska vara, typ)

  • Jag är som du märker lite av en serienörd vilket visar sig på bloggen av och till. Inte så konstigt om man blandar ihop alla spandexklädda figurer som springer runt på bioduken och streamingtjänsterna.

   Serien är stundtals brutal men det är grekiska gudar vi snackar om.

   Svär på. Smaken är olika – jag gillade första filmen som kom 2017 och avskydde den senaste finns säkert de som tycker tvärtom eller något helt annat

   På måndag blir det i vart fall Black widow med en annan av mina absoluta favoritskådisar Florence Pugh 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s