Hjältarna från Telemarken (1965 Storbr)

Under andra världskriget upptäcker norska motståndsmän att nazisterna framställer s.k tungvatten. Det skulle i förlängningen kunna leda fram till skapandet av kärnvapen. Tillsammans med den norske vetenskapsmannen Rolf börjar ledaren för motståndsrörelsen Knut planera för ett attentat mot fabriken.

Jag minns att jag såg denna film i min barndom på tv:n och det snackades om rullen på skolgården dagen efter för detta som man säger nuförtiden: ”Da Shit!” Det roliga är att jag minns filmen som svartvit och när jag 45 år senare sätter mig ned i soffan för att se om mitt barndoms äventyr visar det sig filmen var i färg ?!? Förklaringen är enkel, vi hade helt enkelt inte inhandlat färg-tv när det begav sig.

Idag 2021 är inte filmen lägre bland det hetaste man kan se men helt oäven är den inte. Kirk Douglas (Rolf) och Richard Harris (Knut) är två hårdföra män och filmen är emellanåt faktiskt lite småspännande. Jag kan tom ha lite överinseende att man sparat in på en del saker i budgeten som t.ex flygplan. Här har man valt det billigare alternativet och köpt in lite journalfilmer för att visa brittiska flygplan i action. Jag skrockade till lite men det störde inte nämnvärt. Miljöerna är fina och filmen tar en och annan oväntad vändning då sabotaget inte är en walk in the park.

Då det är en  BOATS kollade jag in lite fakta i efterhand och man håller sig relativt väl till de faktiska händelserna. Vad som är än bättre är att man inte gjort som i många av dagens BOATS smörat till det för att hamra in något form av budskap. Vi slipper mao se Kirk Douglas föra något tal om demokratins kamp inför en jublande folkmassa. Det tackar jag för då jag fortfarande med obehag minns Churchills tunnelbaneresa i The Darkest hour.

Hjältarna från Telemarken är en enkel historia berättad utan några större krusiduller och visst är den sevärd speciellt då den som grädde på moset är en vad jag kallar snöfilm.

Regi: Anthony Mann

Betyg: 6/10

6 tankar på “Hjältarna från Telemarken (1965 Storbr)

 1. Jag minns lite av denna. Jag pratade om den med en bekant till släkten som sade att det där med tungt vatten var bara fantasier och något som användes i propagandasyfte i specifika politiska syften. Men det gick nog över huvudet på mig, för jag vet inte hur det hängde ihop. Men visst är det trevligt med en snöfilm särskilt eftersom den åtminstone delvis filmades i Norge!

  (K2 t ex filmades väl mest i Saskatchewan eller något sådant)

  Darkest hour har jag inte sett och det är jag efter denna läsning tacksam för. Absolut inte sånt! Ingen propaganda om demokratins värden som ingen, inte minst Churchill, brydde sig det minsta om. Usch och blä!

  • Det kan nog stämma tungvattnets betydelse har överdrivits. Det finns andra sabotage gjorda i Norge som hade avsevärt större betydelse. Men det är troligen en bra story som lockar lite extra när man sätter nazister och atombomb i samma mening.
   Nu är jag väldigt allergisk när man mixtrar för mycket med filmer som rör sas ”sanna historier” Darkest hour är helt ok många tycker tom att den är bra men som sagt jag får spunk när man ljuger ihop för mycket

 2. Haha, den här köpte jag faktiskt så sent som i förra veckan 🙂 Får se när det blir titt. Och även om jag inte heller jublade vid Churchills ansträngda tal i Darkest Hour kanske det ändå passade bättre in i den filmens handling än det skulle ha gjort här?

  • Jo hittade filmen i ngn reaback för en tia och barndomsnostalgin slog till. Klart att W.C tal passade bättre in men om jag får välja skulle har det inte i den filmen att göra. Douglas och Harrison är inte lika talföra 😉

   • Sedär, det tog ju inte mer än ett år till titt 😀 Helt klart pluspoäng för autentisk snö. Kan inte ha varit jättevarmt vid inspelningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s