Surge (2020 Storbr)

Joseph har det inte så roligt. Han jobbar på en flygplats där han blir pikad av sina arbetskamrater. På fritiden äter han mikrouppvärmd mat och glor på tv. Som tittare begriper man att det när som helst kommer att brista för honom och när det gör det är det med besked. Under en söndagsmiddag med föräldrarna där man verkligen begriper varför Joseph är som han är får han ett sammanbrott.  När han vaknar nästa morgon är han en förändrad person. Joseph bestämmer sig nämligen för att helt följa sina impulser något som naturligtvis inte kommer sluta väl.

Om man har svårt för von Trier och Dogmastilen ska man nog undvika den här filmen. Det är närbilder, grynigt foto, och en kamera som aldrig är still. Personligen har jag inte så mycket emot denna stil. Det kan vara påfrestande men samtidigt ger det en närhet och intensitet som gör att man sugs in i handlingen. Blir det riktigt lyckat känner jag mig lite som att jag med i filmen som en osynlig åskådare.

Ben Whishaw är mycket bra rollen som Joseph. Filmens första halva är engagerande och man riktigt känner hur huvudpersonens ångest över sitt liv sipprar ut ur rutan. Till en början är det intressant när Joseph bestämmer sig för att gå helt på impulser. Trist nog har filmen svårt att gå vidare efter detta och handlingen blir allt mer repetitiv och hur det ska sluta anar man ganska snart.

Även om filmen inte är någon höjdare är den värd att se för den första halvan och Whishaws skådespel. Helt oäven kan det ändå inte ha varit då jag tänkt på den av och till senaste månaden. Klarar man bara av dogmastilen kan filmen vara värd en liten titt.

Regi: Aneil Karia

Betyg: 5/10

6 tankar på “Surge (2020 Storbr)

 1. Tack för Dogmavarningen. Eftersom det är en sådan, kan jag inte se den. Efter en stund med Dancer in the dark övergav jag att se alla sådana filmer. Det är inte film, det är kinematografimasturbation. Lars Trier är sjuk. Men så pass frisk att han själv övergav stilen så fort han fick andra filmskapare att haka på sina dumheter. Det var länge sedan. Synd att dumheterna överlevt.

  • Personligen kan jag tycka att formatet kan ha sina fördelar men visst kan det ibland bli lite jobbigt. Triers mentala hälsa är ett kapitel för sig. Jag började läsa en biografi om honom men fick släppa boken – det var för galet och kändes lite obehagligt att läsa. Som regissör är han alltid intressant men inte alltid bra. Har svårt för hans ”plåga kvinnor stil”

   • Det kan jag verkligen tänka mig! Usch den boken skulle jag inte vilja läsa. Hans kvinnosyn, ja den lär komma från hans mamma, men jag tror det ligger djupare än så. Hela kulturen han kommer från, eller nåt. Men jag tänker som sagt inte läsa boken för att ta reda på det.

    Dogma såg till att dra nytta av den nya lätta videotekniken också, så nu är var och varannan dramafilm handhållen kamera som ska skaka omkring för att det ska ge en genuin dokumentärkänsla. En utsliten schablon. Även amatörer försöker montera kameran på stativ. Som Sven Nykvist sa: kameran ska inte synas i bild. Jag skulle vilja tillägga: utom i vissa specifika tagningar i viss dramatik, och helst ska de flesta tittare ”inte se” att den effekten används.

    Vill minnas att tv-serien Miami Vice hade fingertoppskänsla med det där. Men det var länge sedan jag såg nåt ur den gamla serien, så jag kan minnas fel.

   • Miami vice kanske såg ett eller två avsnitt den kom helt fel i tiden för mig – en tid jag inte såg så mycket tv eller film.
    Kan till viss mån begripa kritiken mot Dogman men tycker inte den tar över så mycket – klart att det blivit vanligare men inte så det dominerar branschen – tycker jag

  • Jo han är riktigt duktig skådis i åtminstone i det jag sett. Filmens första halva är bra – där och då låg den på 8/10 men du vet att jag iofs är förtjust i misär och elände på film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s