Stephen King: Later

King skriver vidare i rask takt och när detta inlägg når bloggen ligger hans senaste bok redan på diskarna. I Later återvinner författaren samma ide som i filmen Sjätte sinnet. Jaime är en ung kille som kan se döda människor. De döda har även den egenskapen att de inte kan ljuga. Allt som oftast ställer inte detta till problem och Jamie bryr sig inte nämnvärt om sin förmåga. De enda som känner till förmågan är mamman och dennes partner Liz som är polis. Hon är en polis med tänjbar moral och när hon riskerar förlora sitt jobb övertalar hon Jamie att hjälpa henne att lösa ett fall. Då människoliv står på spel hjälper Jamie motvilligt till men denna gång går något fel när han talar med den döde.

Som sagt Sjätte sinnet var det, King har tom rakt av knyckt/inspirerats/lånat en hel scen från filmen. Jag vet inte om detta var ett medvetet val eller ett tecken på slappt författarskap men jag blir inte speciellt upprörd men snyggt var det i vart fall inte. Bortsett från den fadäsen är Later precis som författarens senare böcker lättläst, ganska oinspirerad och puttrar på utan att ge några större intryck. Det är på inga vis en dålig bok men i jämförelse med många andra av författarens böcker lite halvt om halvt gjord med vänsterhanden. King har delvis kvar sin berättarröst som gör att man som läsare känner att han talar till en men på senare år har denna röst blivit allt svagare.

Tyvärr måste jag nog konstatera att King kommit in i en stilistisk fas jag inte uppskattar. Sedan Mr Mercedes verkar King vilja ändra på sin stil. Borta är lekfullheten med språket som ibland kunde göra hans böcker lite svårlästa. Historierna galopperar raskt fram och stannar aldrig upp och när jag tänker på det skulle jag numera klassificera King som en thrillerförfattare bland andra. Detta märks också i hans val av historier det var ett bra tag sedan han skrev något som kändes lite extra och många av berättelserna känns som man har hört dem förut. Kort och gott fortsätter King i samma spår kan man lika gärna plocka upp en Grisham om man vill ha en stunds spänning.

Nu är inte Later en dålig bok om man jämför den med andra böcker i genren. Berättelsen är intressant och det var åtminstone med ett ryslig parti i boken.Vidare var Liz en intressant karaktär att stifta bekantskap med så jag har inte kastat bort min tid. Det känns dock som att författaren tappat det där lilla extra tyvärr.

Annons

4 tankar på “Stephen King: Later

  1. Mer page turner-stil på nyare King, då? Det kan i och för sig behövas. Men det är knappt lönt om han stjäl tidigare historier rakt av. Om King nu är en ”han”. Det kan ju vara ett helt företag med spökskrivande författare som ska skriva i en Kingstil, för att hålla varumärket Stephen King igång, både som bok och filmrättigheter. Kan vara, alltså. Sånt har gjorts förr. Som den hyllade filmmusikkompositören John Williams. Det är nog mest hans assistenter som skriver filmmusiken numera.

    • Om jag inte visste bättre skulle man kunna tro det med tanke på författarens dipp och stilistiska ändring senaste tio åren. Nu har han iofs haft dippar förr. Jag lever ständigt på hoppet

  2. Hmm, håller med dig, lite synd att King övergått till mer av Grisham-berättande men åldern måste väl ta ut sin rätt. Vad gäller valet av ämne skaver det också lite att Koonrz byggt hela sin Odd Thomas-serie på exakt samma koncept

    • Koontz har jag ständigt på en armslängds avstånd. Kanske skulle läsa ett par böcker av honom – då skulle jag nog uppskatta King mer.
      Jag tror nog att det är ett ålderstecken – vi får väl se hur länge han orkar. Hoppas bara det inte går så långt som med Christie – läste nyligen att misstankar om demens när hennes sista bok skrevs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s