Dune (2021 USA)

Hoppet att locka tillbaka folk till biograferna verkar hänga på Dune och den kommande filmen med 007. Jag var dock tveksam till att se Denis Villeneuves senaste film på bio av ett flertal anledningar. Den verkade vara alldeles för lång, berättelsen är oavslutad och det är en s.k ökenfilm. Filmer som inte innehåller mumier eller Mad Max och utspelar sig i ett ökenlandskap är nämligen sällan bra (västerngenren undantagen).

Det jag inte hade med i mina kalkyler var att filmen eventuellt skulle vara mördande tråkig. Dune är alldeles för lång och orimligt mycket tid av handlingen läggs på folk som lägger pannan i djupa veck och ser bekymrade ut samtidigt som de diskuterar drömmar och profetior. Ökenmiljön gör ingen glad och det hjälper inte att man slängt in ett gäng maskar på 400 meter som verkar ha en förkärlek till att äta fordon. Däremot är filmen snygg. Scenografin gillade jag och ljudet är maffigt. Stundtals satt jag och undrade hur mycket av ljudet publiken i angränsade salonger hörde. Volymen var även det som avhöll mig från att somna en bit in i filmen.

Det finns en hel del kända och bra skådisar i filmen men då alla förutom Jason Momoa och Stellan Skarsgård verkar vara mer döda än levande i  filmen kommer de inte till sin rätt. Timothée Chalamet vankar runt och oroar sig för sina drömmar. Rebecca Ferguson ser mest plågad ut och oroar sig för allt möjligt. Oscar Isaac hamnar inte heller i facket glad gubbe.

Alla är så bekymrade i denna film att jag undrar varför Huset Atreides som alla ovanstående skådisar spelar överhuvudtaget tog kejsarens erbjudande att ta över driften av planeten Arrakis från elakingarna (som i denna film verkar ha mycket roligare) Harkonnen. Hade det inte varit bättre att stanna kvar på sin skogklädda planet och bara softa runt?

Nä detta var en besvikelse. Trist tempo med trista rollfigurer men betyget blir högt trots allt då det är en hel del ögongodis. Om det nu blir en fortsättning kan man väl alltid hoppas på lite gladare miner och mindre drömtydning.

Den stora frågan jag har efter att ha sett filmen är varför man så gärna vill filmatisera boken? Nu har jag iofs inte läst denna men jag känner mig inte ett dugg lockad till läsning efter denna sövande upplevelse till film.

Regi: Denis Villeneuve

Betyg: 4/10

11 tankar på “Dune (2021 USA)

 1. Intressant. Jag håller med om det mesta men jag hade ändå en lite annorlunda upplevelse med filmen och kommer fram till en annan slutsats (min text blev klar igår). Min revy kommer på fredag, hoppas allt blir tydligare då. 🙂

 2. Sedär, jag hade inga som helt förväntningar och blev därmed positivt överraskad. Tycker att filmen gör ett ganska bra jobb med att ta fram den huvudsakliga händelseutvecklingen som inte alls är lika tydlig i förlagan. Det kan nog ha bidragit att jag ändå är rätt förtjust i den. Förlagn, alltså 🙂 Men att det skulle vara en ”Part One” hade jag helt missat…

  • Inte för att vara ”that guy” men… det står redan i inledningen när filmens titel slås upp på duken:

   DUNE
   Part 1

   🙂

   Men jag visste faktiskt inte heller att det var del ett när jag gick in på bion…

  • Jag hade låga förväntningar som infriades men kanske gillandet hänger ihop med om man läst boken eller ej har bekanta som gillade filmen men då har de oxå läst boken

 3. Jag har nu sett Dune part 1 och skrivit ned mina egna små tankar om den, som en sorts reflektioner över din text och över den gamla filmen. Men jag tycker nog att du träffar mest rätt, egentligen.

 4. Precis som Sofia hade jag inte heller koll på att det här var Part One innan det dök upp i titelsekvensen. Märkligt hur det verkar kunna störa en del så pass mycket. 🙂

  Jag drogs fullkomligt in i Villeneuves världsbygge och Zimmers ljudkuliss. Magiskt! Jag ser fram emot tvåan, och som jag har förstått det så kommer det även en del 3, haha. Åtminstone så hörde Jag att Villeneuve hade skrivit manus till en del 3.

  • Att det var flera delar störde mig inte alls och om jag inte skulle veta om tror jag inte jag hade brytt mig nämnvärt.
   Jag kan förstå att man kan dras in i filmen även jag själv som sagt bara fann den vara mycket snygg men ack så trist. Kommande delar sparar jag till stream.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s