15 minutes of shame (2021 USA)

15 minutes of shame är en nätt liten dokumentär på HBO som behandlar cancel-kulturen. I den här filmen handlar det inte om Hollywood utan vanligt folk som drabbats av detta elände. Dokumentären tar upp tre olika fall.  En kvinna skrev ett giftigt inlägg om republikanerna och förlorade jobbet, en man som sålde handsprit till vad folk ansåg överpris och har nu fått lagt ned sitt företag och lever på de besparingar han har samt en f.d elektriker av latinsk bakgrund som anklagades att gör ett vit makt tecken varav följden blev att han……förlorade jobbet.

Det är tre fall där folk kanske eller inte betett sig dumt men de har alla varit chanslösa när cancel-maskineriet dragit igång. Dokumentären tar upp människors förtjusning historiskt och i nutid med att fördöma andra människor. En psykolog dyker upp i rutan och förklarar att just skadeglädje triggar igång hjärnan såpass mycket att vi hellre ser någon misslyckas än att lyckas själva. Om man nu köper denna teori samt kombinerar den med vår förmåga att köpa påståenden som stämmer in på vår världsbild och till detta lägger sociala medier som underlättar åsiktsspridning så får vi en perfekt storm.

15 minutes of shame behandlar kort och gott de sociala aspekterna och hur de påverkar vårt samhälle och de individer som drabbas av den s.k cancel-kulturen idag. Dokumentären är intressant men kanske skulle jag vilja haft en djupare genomgång av detta med cancel-culture. Det skulle varit intressant om man intervjuat folk som sprider informationen och piskar upp stämningen och få reda på hur de resonerar och tänker. Dokumentären är intressant men hamnar i facket tänkvärt men inte så mycket mer.

Som med allt är det naturligtvis en balansfråga mellan vad som är rätt eller fel. Klart att man ska protestera mot orättvisor men vem ska avgöra vad som är rätt och fel och hur ska vi som individer lära oss att hantera den nya tekniken när alla mer eller mindre har makten att starta ett drev? Svåra frågor men å andra sidan har jag vare sig twitter eller instagram endast facebook och det är knappt jag orkar med alla idioter från både höger och vänster på det forumet.

Regi: Max Joseph

Betyg: 5/10

5 tankar på “15 minutes of shame (2021 USA)

  1. Det låter som att dokumentären är lite anekdotisk. Men säkert starka historier typ ”cautionary tales”… Blir ljummen, känns inte som ett måste.

  2. Håller med Henke, detta låter väl anekdotiskt. Men när det gäller detta med skadeglädje finns det också en del forskning som visar att folk hellre tjänar mindre så länge de bara tjänar mer än sina kollegor…

    • Henke & Sofia: Visst är det så men jag anar att man ville ha med vanligt folk berättelser – för visst förkommer detta allt för mycket idag – senast rasade folk över Agnes ”frisyr” i På spåret och jag blir bara matt. Men visst en rejäl dokumentär där man undersöker detta nygamla fenomen skulle vara intressant

  3. Jag orkar inte med Facebook heller. Har inte haft det på länge. och som du säger finns det idioter både till höger och vänster. Men det är i regel inte idioterna som är problemet, tycker jag, man har rätt att vara dum i huvudet, det har mina fiender också. problemet är cancelisterna, och cancelkulturen hetsas främst fram av politiker, de politiska teknikbolagen, myndigheter och alla former av massmedier. Youtubes chef, kräket Susan Wojcicki, kan utan att blinka låta Youtube ge företaget självt ett yttrandefrihetspris. Riksdagspartierna kan värna om ”deras” demokrati, osv. Men det är klart att idioterna dras med i cancelkulturen och cancellerar båda motståndare och varandra. ”Inte Rasist, Men…” tex och ”Jag Är Här” på vänsterkanten, och ”Jimmies Vänner” och ”Jimmie Forever” på SD-kanten, tex. Det bästa är att undvika dem allihop så att de inte flyttar in i huvudet på en utan att betala hyra för det.

    Det finns förresten forskning som säger att man är svartsjuk om bekanta eller till och med helt främmande människor och kändisar får mer sex än en själv, i fall man får sex mindre ofta än en gång i veckan. Får man till det en gång i veckan, räcker det generellt sett för att man inte ska vara svartsjuk på någon alls, även om andra så har sex sex gånger om dagen. Har jag läst.

    • Var det inte på Svenska nyheter (hemskt att ett satir program är det med de intressantaste nyheterna) man tog upp hur just Facebooks algoritmer belönade hat? Trist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s