Deborah Lipp: The Ultimate James Bond Fan Book

Författaren Deborah Lipp  jobbar inom Wicca branschen och är samtidigt ett stort Bondfan, en något udda kombination kan tyckas. Hur som haver så har hon i vart fall knåpat ihop en bok om Bondfilmerna på dryga 500 sidor. Vid en första titt kanske inte boken lockar till läsning då den har få bilder och består mer eller mindre av textmassor sida upp och sida ned men detta var banne mig en av de bästa, om inte den bästa boken jag läst om Bondfilmerna.

Språket är underhållande och talar till mig som läsare. Jag får en känsla av att jag sitter och lyssnar på Lipps utläggningar om de olika filmerna.  Det är nördigt till tusen och boken är fullproppad med listor och fakta. Allt från de bästa fighterna, sämsta underhuggarna, snyggaste tjejerna och vilken mat som äts i filmerna tas upp.

En stor fördel med boken är att även om författaren är ett stort fan av Bond är hon inte helt okritisk. Vanligen brukar böcker av detta slag vara en enda lång okritisk hyllning vilket ofta blir ganska tjatigt i längden och så är som sagt inte fallet. Vidare är Lipp bra på att förklara vad hon gillar och inte gillar och även om jag inte alltid håller med henne i smak kan jag köpa hennes åsikter.

En av de sämsta filmerna enligt Lipp är OHMSS som jag anser vara den bästa, hon har t.ex svårt med tempot, anser att Savalas är helt fel som Blofeld och Lazeby anser hon vara så pass usel att hon att han är utan tävlan när de rör de vem som är den bäste Bond. Jag håller givetvis inte med med köper hennes resonemang som hon för fram på ett övertygande vis.

När jag läser boken får jag en och annan insikt om Bond och hans värld och filmer ses i ett nytt ljus. Även om jag kanske inte ändrar mina åsikter om favoritfilmerna så får jag en annan infallsvinkel på en hel del av filmerna och det är alltid hälsosamt att lyssna på andras åsikter.

Om man gillar Bond och vill fördjupa sig i filmerna skulle jag nog vilja kalla boken för omistlig. Övrigt folk som kanske inte har likt mig ett sjukligt intresse av James Bond behöver inte besvära sig.

2 tankar på “Deborah Lipp: The Ultimate James Bond Fan Book

  1. Är den spritt ny eller vilka filmer har den inte hunnit få med? Och det är ju bra jobbat att kunna ge ett fan som dig ny info — låter gediget för någon som vill fördjupa sig (någon annan än jag 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s