Beatrix Potter sagovärd (1971 Storbr)

Jag känner att vi måste snacka om filmen Beatrix Potters Sagovärld. Jag minns denna film från julaftonshelgerna i min barndom. Då det bara fanns två kanaler fick man ta vad som bjöds och jag vet inte hur många gånger jag börjat sett denna film men gav alltid upp då det var roligare att stirra in i en tom vägg. Filmen försvann så smångom från tablån och blev ett avlägset minne. Döm om min förvåning när eländet dök upp som en objuden gäst denna jul både på SVT och Netflix. Jag utmanade mig själv och dök ned i ett barndomstrauma och visst fasen infriades alla farhågor. Det jag fick se kan bäst beskrivas som en irriterande skräckfilm.

Filmen går ut på att man iscensatt ett antal av Potters berättelser med balettdans. Det är grodor, grisar, kaniner och andra djur som dansar runt i ca 90 minuter och det är ytterst obehagligt iscensatt. Alla balettdansare bär nämligen på någon form av djurhuvud. Då det är en mask som inte kan förmedla några uttryck blir det stelt och onaturligt och spektaklet påminner mer om någon rit i en folkhorror film en i en barnfilm. Ruggigast i sällskapet utan tvekan är den dansande grodan.

Jag har inget emot balett men i längden blir denna film mördande tråkig när ”djuren” ska förmedla sina vardagssysslor på ett omständligt vis genom dans. En björn hänger tvätt, ett gäng grisar tar farväl till familjen och den tidigare nämnda grodan ska fiska men dansar maniskt runt innan han kommer till vattenbrynet. Som sagt mördande tråkigt och samtidigt obehagligt men det jag kan ge filmen är att kulisserna är snygga samt att balettdansarna kan sin sak.

Det jag funderar över är vem i hela världen filmen vänder sig till. Barn måste finna den makalöst tråkig (i vart fall gjorde jag det i unga år) då ingenting händer. Vuxna balettfans torde finna inramningen vara lite väl märklig. En glutt på IMBD går tvärtemot mina åsikter då filmen unisont hyllas,  Vad är det fel på världen?

Regi: Reginald Mills

Betyg: 3/10

6 tankar på “Beatrix Potter sagovärd (1971 Storbr)

  1. Haha, olika falla ödets lotter. För mig var detta höjdpunkten innan julafton, iom att den alltid visades den 23:e. Det var liksom startskottet för hela julen och man fick då dessutom tillåtelse att slippa fortsätta städning och pyntande (som givetvis aldrig var klart vid 15 dagen innan julafton). Även om jag kanske inte finner riktigt lika gripande nu är det en stark nostalgikick och jag är fortfarande helt fascinerad av de fantastiska maskerna och kostymerna. Tyckte det var jätteläskigt, både med den elaka gädda och ugglan som tar hand om den näsvisa ekorren. Min bror grät alltid när de busiga mössen demolerade det fina dockhuset…

    • Underbar historia. Jag är några år äldre kanske det spelar in. Fast vi verkar överens om att det är lite obehagligt men av olika anledningar 😉

  2. Haha skaplig sågning. Jag minns också denna från barndomen. Och jag tror jag tyckte den var bra. Skulle vara intressant att se om den i vuxen ålder.

  3. Den vänder sig till bögar. Det är nog därför du har lite svårt att sätta fingret på till vem den vänder sig. Filmen koreograferades av en bög vilket inte sades högt på den tiden, men alla som var inblandade i projektet var mycket medvetna om bögmiljön den gjordes i. Jag tyckte om den som barn och har den faktiskt på dvd men nuförtiden tycker jag att den är alldeles för fjollig. Den var kanske ett sätt att försöka verka subversivt på barn. Tur att man inte var pojke. Vem vet..?

    • Tycker nog inte att den var så värst fjollig men iofs om man tycker att balett är det så är filmen detta. Själv är jag relativt förtjust i balett men denna hade bra danser men hiskeliga masker och halvtrist musik. Vad jag vet funkade inte det ”dolda” budskapet på mig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s