Garth Ennis: The Punisher

The Punishers bakgrundshistoria är relativt enkel. Frank Castle återvände till sin familj efter tre rundor i Vietnam. En dag under en picknick hamnade familjen mitt i en gangsteruppgörelse och Franks familj utplånades. Han överlevde och tillbringar därefter all vaken tid med att hämnas sin familj. De som utförde dådet är sedan länge döda men Castle som nu tagit sig namnet The Punisher fortsätter att mörda alla brottslingar som kommer i hans väg.

Under årens gång har karaktären genomgått en hel del pinsamma förändringar b.la har han en kort tid efter en operation varit afro-amerikan, han har även valsat runt som någon sorts Frankensteins monster samt begåvats med superkrafter av änglar och lite annat däremellan. Inget av ovanstående har intresserat mig men när serieförfattaren Garth Ennis (The Preacher, The Boys) tog tag i figuren under tidigt 2000 tal blev han med ens mer intressant. Det kommer bli tre inlägg om karaktärens utveckling under Ennis samt Jason Aaron (som fick avsluta Punisher sviten) penna.

Det hela startade med att Ennis gjorde en miniserie, Welcome back Frank, där The Punisher ställs mot en maffiafamilj som leds av Ma Gnucci. Denna miniserie ligger till grund för den kanske mest kända filmen om karaktären som har Tomas Jane i huvudrollen. Miniserien blev såpass populär att karaktären fick en månadstidning där de flesta av berättelserna skrevs av Ennis men även andra förmågor bidrog.

Ennis första försök med The Punisher är en våldsam och over the top version av antihjälten. Våldet är överdrivet och handlingen passerar flera gånger gränsen och blir löjlig. Om man skulle likna serien vid någon superhjältefilm hamnar den rätt nära Gunns Suicide squad i tonalitet. Samtidigt har serien allvarligare stråk, våld i hemmet, korrumperade snutar och uteliggares situation tas upp och Ennis tecknar en hel del personporträtt som sätter sig.

Tecknarna varierar från bra till usla men överlag har Ennis bäst samspel med  Steve Dillon som sorgligt nog gick bort alldeles för tidigt 2016. Det är oftast de numren som är de bästa i denna omgång.

Om man skulle sammanfatta Ennis första försök med The Punisher är det relativt lyckat även om det av och (allt oftare mot slutet) till slår över och blir fjantigt. Botten nås nog när The Punisher fightas mot ett gangstergäng bestående av dvärgar. Turligt nog avslutades denna serie och rebooten skulle bli avsevärt bättre och mörkare men den tar jag mig an om två veckor.

2 tankar på “Garth Ennis: The Punisher

    • Tack det blir tre inlägg så det är ingen långkörare.
      För mig har han funkat som intressant bifigur och inte så värst mycket mer men när det rör Ennis och Aaron gör jag ett undantag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s