Garth Ennis: The Punisher

När Marvel rebootade The Punisher valde Ennis att göra två förändringar i serien. I den ”nya” serien förkommer det inga superhjältar eller skurkar och Frank Castle är i sin riktiga ålder. I seriernas värld är det brukligt att man inte tar fasta på reell tid, åren går men tiden står stilla i serievärlden. Det är därför som Spiderman fortfarande är kring 25 år och Batman lever och har hälsan. I denna version av The Punisher närmar sig Castle 60 och börjar känna av sin ålder. Han är fortfarande vid god vigör men åren börjar ta ut ut sin rätt.

Det är en sammanhängande historia  Ennis berättar. Det blev ett 70 tal nummer som delas upp i ett tiotal mindre historier men allt hänger samman och personer som är med i tidigare nummer dyker upp senare i historien.

Det är våldsamt, mörkt och hårdkokt. Vi får en inblick i Castle tankevärld då en stor del av texten består av Castles inre monolog.  Punishers främsta drivkraft är här inte att rädda eller hämnas oskyldiga människor som utsatts för brott utan att straffa de skyldiga. Ett par tre gånger under seriens gång vacklar Castle i denna övertygelse men i grund och botten lever han för att straffa.

Skurkgalleriet består nu av maffian, irländska gäng, korrumperade militärer, serbiska slavhandlare och sist men inte minst Barracuda som bäst kan beskrivas som Punishers jämlike. Gigantisk, charmig, smart och livsfarlig. Det är ett bra gäng skurkar Ennis hittat på och då de inte har massa gimmickar eller superkrafter känns berättelserna mer verkliga  och därmed mer spännande. Minns att jag köpte serien i lösnummer och av och till var det svårt att vänta en hel månad på fortsättningen. Min enda invändning mot serien skulle väl vara att Castle är lite väl stryktålig men det kan jag leva med.

Till seriens fördel hör att man lyckats med att ha en och samma tecknare till var och en av de olika episoderna. Överlag är det kompetenta tecknare och det var här jag upptäckte en ny favorittecknare, Goran Parlov. Han har en enkel stil men han sätter detaljerna och tecknar bra fighter.

En liten spoiler: Mot slutet av serien visar det sig att Castle har en unge och vi som sett senaste Bondfilmen vet att barn bör inte vara med i berättelser av detta slag. Ennis lyckas dock sköta denna fadäs brilliant till skillnad mot Bondproducenterna och vi får en av seriens starkaste och mörkaste avsnitt.

Ennis lämnade The Punisher efter 70 nummer men det skulle visa sig att avslutningen skulle bli den bästa men då författad av Jason Aaron

5 tankar på “Garth Ennis: The Punisher

  1. Inte utan att jag ändå blir lite nyfiken… 🙂 Men kom på en annan grej — var Moore tidig/först med att utforska detta med åldrande superhjältar i Wtachmen?

    • Den och The Dark knight returns (Miller) kom väl ungefärligt samtidigt. Åldrande superhjältar har förekommit tidigare men utan att ha något på fötterna tror jag dessa två herrar var först med ett seriöst genomarbetat försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s