Jason Aaron: The Punisher

Ennis slutade efter ca 100 nummer av The Punisher men ganska snabbt plockade Jason Aaron upp serien och fick till ett avslut på Ennis berättelse. Till en början var jag tveksam då det inte var Ennis bakom pennan men då Steve Dillon tecknade gav jag serien en chans något jag inte ångrar då Aaron berättelse på 22 nummer är makalöst bra.

Trots att han nu passerat 60 års strecket fortsätter Castle sitt värv. Han lider av diverse krämpor men biter ihop. En livvakt till en av maffiabossarna genomför en kupp och utplånar i ett slag all konkurrens i NYC. Livvakten är den inte helt obekante Wilson Fisk (Kingpin). Fisk blir nu prio nummer ett för Castle och berättelsen skildrar de två männens kamp. Det är ingen jämn kamp då Kingpin är en formidabel motståndare. Det är en människa som saknar moral och är villig att offra allt för att befästa sin makt. Bit för bit plockar han isär det lilla liv Castle har och lagom till seriens final har The Punishers få allierade eliminerats och han jagas av både polis och den undre världen. Värre är att Kingpin med hjälp av Bullseye väcker minnen hos Castle som gör att han börjar tvivla på sig själv.

Aarons serie är än mörkare än Ennis berättelser. Fisk är ett monster i människohamn och hör lätt till en av de mest ondskefulla typer jag stött på i fiktionens värld. Jag är uppriktigt glad att allt inte skildras i bild, en del saker Fisk gör sitter kvar i sinnet långt efter att jag läst klart serien. Stundtals undrar jag vad som rör sig i författarens huvud.

I serien görs även en s.k retcon. Detta är vanligt i serievärlden och betyder att man skriver om en persons bakgrundshistoria. Det brukar ofta bli misslyckat och görs ofta för en chockeffekt men ibland går det vägen, speciellt Alan Moores retcon  av Swamp thing är en av de mest lyckade. Aarons retcon är iofs inte så stor men vi får nu veta vad som utspelades i parken den dagen Castles familj utplånades. Avslöjandet gör att The Punisher och hans drivkraft kommer i en helt annan dager.

En stor fördel är att serien har en och samma tecknare, Steve Dillon. Tyvärr skulle detta bli ett av hans sista arbeten då han dog alldeles för ung. Dillon är mycket bra på att skildra actionbetonade händelser och fighterna mellan Kingpin, hans underhuggare och The Punisher är otroligt bra tecknade.

Detta projekt går ut med flaggan i topp och serien rekommenderas verkligen. Ennis och Aarons Punisher svit hör till de serier jag läst om flest gånger.

Kanske man undrar hur The Punisher står sig på film? Tyvärr inte värst bra om man jämför med serien. Mycket beror på att man har svårt att inte låta bli till att modellera om Castle till en hjälte något han inte är. Jag begriper dock att om man hade gått helt på hur karaktären är i tidningarna hade folk troligen uteblivit från biograferna. Den mest lyckade adaptionen är en kortfilm med Thomas Jayne som repriserar sin roll som Castle. Här sätter man karaktären och får med svärtan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s