Randell Munroe: Tänk om

Munroe_FRONT-3000Randall Munroe arbetade på NASA men sa upp sig en dag och startade en sajt där han besvarar frågor som folk skickar till honom. Boken Tänk om tar upp några av frågorna som figurerar på sajten. Nu är det inte frågor som man stöter på i tv-program som Smartare än en femteklassare eller Vem vet mest? Frågorna har mer karaktären av: ”Hur mycket energi går det åt att lysa upp månen från jorden?”, ”vad händer om man samlar ihop en mol (6.022 x 10²³) mullvadar?” eller varför inte: ”Från vilken höjd måste man släppa en biff för att den ska bli tillagad när den når marken?”

Boken består av hundratalet frågor av variernade intresse men de flesta är åtminstone tänkvärda och en hel del märkliga bilder ploppar upp i min hjärna under läsningen. Skrämmande nog visar det sig att en stor del av svaren på frågorna leder till civilisationens och i vissa fall jordens undergång. Äckligaste svaret var frågan om mullvadarna som bla innehöll vulkaner som spydde upp kött.

Tänk om är en bok som vinner på att läsas i portioner. Förslagsvis en fråga eller två i stöten så man kan smälta all information men det är svårt att hålla fast vid denna strategi för när man ser nästa fråga vill man åtminstone glutta lite på svaret och så är man ohjälpligt fast. Det är ingen svår bok att läsa och man behöver inte ha jobbat på NASA för att begripa vad Munroe talar om. En mycket intressant bok som rekommenderas varmt. Min enda invändning skulle möjligtvis vara att författaren stundtals har en något för skämtsam ton för min smak men å andra sidan är jag en svårroad man.

För fler frågor kan man alltida surfa in på Munroes sida: xkcd

Annonser

2 thoughts on “Randell Munroe: Tänk om

  1. Låter om inte annat som en utmärkt presentbok — tack för tipset! Men får man veta hur han lyckas försörja sig medan han tar redan på svaren till alla dessa frågor?

    • Varsågod.
      Jag tror han drar in en och annan slant på sin sajt men det kan vara en fråga värd att fundera på dock inte lika intressant som mullvadsvulkaner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s