Davour/Stålenhag: Urtidsbilder

Man skulle kunna säga att jag aldrig riktigt vuxit upp. De flesta ungar har väl en s.k dinosaurieperiod men lämnar den sedan bakom sig. Jag har däremot aldrig kunnat släppa dessa djur eller närmare bestämt paleontologin som det heter med lite finare namn. Jättebävrar, neandertalare och triceratops ligger mig alla varmt om hjärtat och jag tröttnar aldrig på att läsa om förhistoriskt liv. Jag har svårt att passera en dinosauriebok i bokhandeln eller på biblioteket utan att åtminstone ta mig en lite närmare titt.

När så förlaget Fria ligan släppte boken Urtidsbilder blev jag med ens sugen speciellt då det var illustratören  Simon Stålenhag som stod för bokens bilder. Boken består av ett trettiotal färgbilder som sträcker sig från jordens bildande till däggdjurens tidsålder. Varje bild har en kort text skriven av Anna Davour. Så mycket mer är det inte. Det är inte bok för den som vill få djupa  kunskaper om forntidens liv men den ger läsaren en möjlighet att drömma sig bort tack vare Stålenhags suveräna bilder.

Hans illustrationer är som vanligt riktigt snygga och bilderna är nära på tredimensionella. Jag kan nästan höra hur vattnet kluckar, pterodactyler som skränar eller dova klafsande ljud i dimman. Genom bilderna faller jag in i urtidsvärlden och drömmer mig bort en stund. Det enda jag inte gillar med Urtidsbilder är att jag skulle vilja ha mer mycket mer. Trettio bilder var alldeles för lite för min smak.

 

4 tankar på “Davour/Stålenhag: Urtidsbilder

  1. Av pärmbilden att döma ser det ut som om de antagit rönen om mer färgprakt och slankare, mindre tunga kroppar hos dinosaurierna. Så de verkar haft koll på vetenskapen.

    • Boken är aktuell vad som rör de senaste rönen som iofs ändras konstant. Jag är så gammal att jag minns än beskrivningar av dinosaurier som tröga jätteödlor.

    • Just de du hade redan skrivit om den och jag hade tom kommenterat. Har hunnit plöjt en dinosauriebok till efter denna. Stålenhags bilder är dock än så länge oöverträffade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s