David Bogerius: Bedårande barn av sin tid

Kring decennieskiftet 70/80 var Sveriges två hetaste band Noice och Gyllne tider. Jag var inte speciellt förtjust i någon av grupperna. Tyckte mest att Noice var pubertala fjantar (vilket jag iofs också var) och Gessles sångröst har alltid retat gallfeber på mig. Får dock erkänna att två låtar av Noice är godkända, En kväll i tunnelbanan samt I natt är hela staden vår. Även om man inte gillar en artist kan man vara intresserad av dennes eller i detta fall dessas levnadshistoria vilket är förklaringen till att jag läste David Bogerius bok Bedårande barn av sin tid.

Boken var förvånansvärt bra. Bogerius har sökt upp folk som vara nära bandet, föräldrar, gamla flickvänner, kompisar, producenter osv. De tre överlevande bandmedlemmarna ger även sin version av Noice uppgång och fall. Det är en rak historia från början när killarna bildar bandet i Gustavsberg till det tragiska slutet där medlemmarna  Hasse Carlsson och Freddie Hansson går bort pga långvarigt narkotikamissbruk som försvagat deras kroppar.

Det som slår mig när jag läser boken är att bandmedlemmarna som faktiskt är att beteckna som barn lämnas lite vind för våg av de vuxna under karriären. När man vinner pris i en tävling är vinsten en vecka på Mallorca där det sups hejdlöst yser de vuxna med sin frånvaro och i den stilen verkar det mer eller mindre fortgå under karriären. Just Freddie verkar inte kunna ta framgången bra. Han ger ett något obalanserat och maniskt intryck som i kombination med kändisskapet till slut blir förödande. Hasse verkar inte må bra av all uppmärksamhet och mår allt sämre under åren som går.

Det blir ett fasligt massa turnerande där ungarna mer eller mindre får klara sig själva och även om författaren inte vet svaren hur det gick till när bandmedlemmarna introducerades till knarket verkar det vara just under dessa turnéer det skedde. Inte ens de överlevande medlemmarna verkar ha något svar. Det kan möjligen vara som så att de intervjuade bär på ett kollektivt dåligt samvete och även om man inte skyller från sig så väljer man kanske att aktivt glömma. Bokens sista kapitel är ingen rolig läsning där just Freddies nedgång är ganska väldokumenterad b.la genom en gammal flickvän.

Bedårande barn av sin tid är bra bok om ett rock/punkbands uppgång och fall. Som läsare fick jag hågkomster från en tid jag delvis glömt bort men med tanke på resultatet för några av de inblandade var det inte bara en angenäm nostalgi. Klart läsvärd bok även om man inte gillade Noice.

2 tankar på “David Bogerius: Bedårande barn av sin tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s