Hotel (2004 Österrike)

hotel01 Irene börjar arbeta som portier på ett hotell i Alperna. Hennes förträdare på jobbet har försvunnit spårlöst och Irene börjar efter en tid på sin nya arbetsplats ana att hon kanske står näst på tur. Mycket mer än så behöver egentligen inte berättas om den här märkliga filmen från Österrike. Det är en film som troligen delar sina tittare i två läger: De som tycker att det är ren skit och de som känner att det är en suggestiv och obehaglig liten historia.

Filmens styrka är att den lyckas frammana en olycksbådande känsla över att något inte stämmer på hotellet som gränsar till den mörka skogen. Personalen på hotellet är inte några muntergökar, de är bistra och verkar inte ha något större intresse av Irene. På det stora hela ignorerar de henne. Hotellet är tyst och verkar ha få gäster, ja överhuvudtaget är detta en mycket tyst film. Det är knapphändig dialog, långa tysta tagningar och nästan en total avsaknad av filmmusik. Det var länge sedan jag såg en sådan tyst film. Till slut blir tystnaden nästan enerverande och man hoppar till för minsta ljud. Det kanske är regissörens tanke att bygga upp en känsla av lugnet för stormen.

Vad som egentligen sker i filmen är helt öppet för tolkningar. Däri kommer vi till det som kan få en del (många?) att ogilla filmen. Somliga (min dotter) kan utbrista ”jaha och?” andra (jag) börjar fundera över vad som egentligen hände. Till ytan är det en relativt händelselös film. Vi får se Irene arbeta, minimalt med dialog och känslan av obehag växer hela tiden. Om man väntar sig en skräckis med jaktscener och s.k jumpscares lär man bli grymt besviken utan här ligger nog skräcken mer i betraktarens ögon och vad som sker eller inte sker är helt upp till vår egen tolkning. Filmen släpper inte sitt grepp om mig och jag kommer säkerligen se om den för att se om jag missat något. Om man är på rätt humör för lite stillsam och oroande skräck a la David Lynch (minus humor) kan kanske Hotel vara något.

Regi: Jessica Hausner

Betyg: 7/10

3 tankar på “Hotel (2004 Österrike)

  1. Ah, den här har jag velat se länge. Såg en ganska stor del av den när SVT visade den för några år sen, men kunde tyvärr inte titta klart eftersom missat en del av början (ja, jag är funtad så). Gillade stämningen, som du säger Lynch minus humor. Ska ta och se den från början vid tillfälle.

    • Kan vara en lurig film att rekommendera men bara man inte väntar sig standardskräck lär man gilla den. Vore intressant att läsa vad du tycker.

      • Nu har jag ju sett stora delar av filmen så just jag vet vad som är att vänta.

        Åh… så mycket film så lite tid… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s