Årets filmer 1996

1996

 

Scream4-Costume_dvd1

10. Scream: Personligen är jag mer förtjust i tvåan men Cravens första film om Sidney som förföljs av galna mördare kändes ovanligt fräsch och välgjord när den kom. Kanske inte så värst spännande men däremot underhållande.

the-frighteners-movie-jeffrey-combs-dammers-nazi

9. The Frighterners. Än mer skräck med ett stänk av både blod och humor i Jacksons regi. En både rolig och spännande spökhistoria som tål att ses om. Slutet är lite smörigt om ni frågar mig men å andra sidan är det som sagt Jackson bakom kameran.

2908_9_screenshot

8 The Long kiss goodnight: En film jag inte var så förtjust i när jag skrev om den men jag var nog dum i huvudet just i det ögonblicket för det är en bra actionthriller om en agent med minnesförlust. Bra tempo, bra skådisar och en hel del härliga actionscener. Renny Harlins bästa film? Mycket möjligt.

04_independence_day_bluray

7 Independence day: Boom! Krasch! Bang! Snyft! Pekoral & pinsamheter. Emmerich är inte direkt finkänslig när han berättar om en attack mot jorden. Vanligtvis avskyr jag filmer där man förutsätter att åskådaren saknar tankeförmåga men har funkar det märkligt nog. En bidragande orsak kan vara de läckra effekterna och att filmen trots allt är lite småspännande. Mycket hög omtittningsfaktor.

fargo-1996--05

6. Fargo. En simpel plan för att tjäna en extraslant ballar ur och polisen i det lilla samhället Fargo får lite mer att syssla med än vad man är van vid. Bröderna Coen har regisserat ett kriminaldrama som är värt att se och se om.

1389280481_v7orkkyheuc3zjg

5 Sling blade:  Billy Bob Thorton har både skrivit,  regisserat och spelar huvudrollen i denna feelbad historia om den institutionaliserade Karl Childers som inte har alla hästar hemma. Stillsam, gripande och i sina stunder en varm film med många bra skådespelarprestationer. Personlige favoriten J.T Walsh har en liten men viktig roll. Klart sevärd men kanske inte som fredagsmys.

kingpin1

4. Kingpin. En gång i tiden gjorde bröderna Farrelly roliga filmer det här är en av de bästa. Roligast är Bill Murrays frisyr som är obetalbar men även Randy Quaid och Woody Harrelsons frisyrer är värda en notering. Bowling har aldrig varit mer underhållande.

3629prim6fearlekpierowotnyposterphotos

3. Primal fear. Ett rättegångsdrama med en tvist som jag inte anade när jag såg filmen för första gången. En riktig magsopare. Norton spelar skiten ur de andra skådisarna i sin debutfilm. Gere är oväntat bra som sliskig advokat.

oZkFZuu

2. Broken arrow. John Travolta tar här konsten att spela över till  himmelska höjder. En helt fantasktiskt underbar actionfilm som om jag var konsekvent i tyckande borde avsky. Mot allt sunt förnuft älskar jag filmen och har sett den minst tio gånger.

maxresdefault1 Trainspotting. Heroin, misshandel, döda bebisar, avföring, skitiga toaletter, misär, AIDS, överdoser men samtidigt en i sina stunder munter film om att man faktiskt har ett val här i livet. En av filmhistoriens bästa öppningscener OCH slutscener. Underbar musik (har ett soundtrack varit bättre?) bra skådisar (många i sina första roller) och fantasifullt kameraarbete gör detta till ett filmhistoriskt mästerverk.

Bubblare: Romeo + Julia, The Rock, Sleepers, Mission Impossible, Birdcage, Hamlet, Swingers, Lone Star, Beautiful girls, Bound, Savannens härskare, Pusher m.fl

Listan på bubblare kan göras hur lång som helst då detta var ett filmår med många bra filmer men kanske inte så många fantastiskt bra filmer. Min två första placeringar sitter i orubbat bo men jag skulle tro att vid omtittar kan både det ena och andra ske på den här listan. Jag vill även passa på att slå ett slag för The Island of Dr Moreau en praktkalkon med Marlon Brando sevärd på sitt eget lilla vis men den filmen kommer aldrig att hamna på en lista av detta slag

Andra filmspanares listor.

Fiffi

 Rörliga bilder och tryckta ord

Fripp

FLMR

Movies noir

Spel & Film

17 tankar på “Årets filmer 1996

 1. Stabil lista. Fyra överlapp. Jag har dock aldrig förstått storheten med Trainspotting. Tyckte personligen att filmåret var ganska ordinärt.

  • Ordinärt men med hög kvalitet på det ordinära 😉
   Transpotting ligger mig mycket varmt om hjärtat och kommer nog alltid att göra det.

 2. Broken arrow säger du? Alltså jag har ju sett den men skulle aldrig drömma om att ha med den på listan men….jag kanske har missat nåt. Eller, jag har uppenbarligen missat nåt, baaam du har den ju på silverplats! Dags för en omtitt minsann, jag har inte sett den sedan 1996 😉

  Kul att du har med Primal fear! 🙂

  • Primal fear var given. Broken arrow har något som tilltalar mig men anar att det är väldigt personligt då jag aldrig stött på någon som gillar filmen så där extra mycket som jag gör.

 3. Fargo, Sling Blade och Trainspotting har vi båda på våra listor, kul!

  Lite förvånad över vissa titlar på din och andras listor, men filmer som inte minst Scream och The Long Kiss Goodnight verkar gå hem hos de flesta. Just Scream tycker jag är sevärd, men TLKG är jag mer tveksam till. Kanske dags för omtitt där…

  Kingpin vill och ska jag se om. Minns att den har några riktigt roliga scener, men något ojämn om jag inte missminner mig.

  Min 1996-lista.

  • De flesta komedier är ojämna men Kingpin håller god nivå hela vägen. TLKG är kanske n varannan gång film ibland gillar jag den ibland inte – vid listtillfället låg den på plus.

 4. När jag surfar runt på era listor känns 1996 som ett tunt filmår (för mig), eller så har vi helt olika favoriter. (Hann dock inte göra en egen lista). Supportar dock Trainspotting på förstaplatsen 🙂 Broken Arrow… den känns bekant. Måste kollas upp!

  • Mnjae inte tunt men få riktigt bra filmer – däremot många bra filmer. Skönt att ha en frände i Trainspotting. Har du läst böckerna?

 5. Grymt bra lista. Jag måste verkligen se Trainspotting, den var ju med på nästan allas listor. Finns det en bok också alltså… måste kollas upp. Gott också att du hade Kingpin med. 🙂

  • Trainspotting är mina ögon ett måste.
   Den finns som bok författaren har skrivit en trilogi om renton och hans ”vänner”: Trainspotting, Glue & Porno.

 6. Attans, Kingpin hade nog kunnat få bli bubblare hos mig också. Annars är det bara att applådera valet av Frighteners — härligt! Och din tvåa borde jag ha kunnat räkna ut 😉

  • Jo du hade många gissningar och som jag sa är jag inte direkt konsekvent i mitt tyckande men film bygger mycket på känslor.
   Frighternes är definitivt listvärdig 🙂

 7. Jajamen! Vi fortsätter med överlappningarna till höger och vänster! Gött! Kanske jag borde ha haft Frighteners med på listan också! Den är faktiskt störtskön. En av Jackson allra bästa vill jag påstå.

  Broken Arrow alltså!? Jag säger inte emot dig att den är attans underhållande…that´s for sure. Kanske lite bortglömd också? Travolta skiner verkligen i den! 🙂

  • Håller med om att Frighterners troligen är en av PJ bästa.
   The Rock eller Broken arrow? De är lite lika – skillnaden är att B.A inte innehåller några moralkakor som Bays filmer brukar ha. I The Rock är det väl att Cage inte först vill gifta sig? Vilket han naturligtvis gör innan eftertexterna. Ngt som talar till B.A fördel.

 8. Pingback: Flmr vs Filmåret 1996! | 65 lions

 9. Fyra överlapp, det verkar nästan vara standard. Ett tunt filmår där många har samma filmer på sina listor.

  Trainspotting, kul! Och trevligt att se Sling Blade också.

  Sen är det ju några som jag inte sett som Kingpin, Broken Arrow och Primal Fear.

 10. Pingback: Filmrecension: Independence Day (1996) - Spel och Film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s