Tema Sandman: Dream country

250px-Dream_CountryThe Sandman består inte bara av långa berättelser som sträcker sig över flera nummer. Med jämna mellanrum stoppade Gaiman in kortare historier som ryms i ett nummer. Fyra stycken har samlats i albumet Dream country. I historien Calliope får en författare med skrivkramp ett oemotståndligt erbjudande. Han köper den grekiska musan Calliope, skrivkonstens gudinna. I A Dream of a thousand cats samlas en grupp katter på en kyrkogård för att höra en sällsam berättelse. Den tredje historien handlar om urpremiären av Shakspeares A Midsummer nights dream och slutligen får vi träffa en deprimerad superhjältinna som vill dö men kan inte då hon är oförstörbar.

Temat för berättelserna är önskningar och fångenskap. Det kan vara så att det vi önskar intensivt kan bli till ett hinder i våra liv och om vi uppnår det vi önskat kan priset visa sig vara för högt. Shakespeare har tex gjort en deal med Dream då han vill bli en erkänd pjäsförfattare. Han önskan går i uppfyllelse men då på bekostnad av sin familj då Shakespeare nu helt lever för sina pjäser. Författaren som håller musan Calliope fången för att hon ger honom inspiration till hans böcker får ett passade straff som innebär en oändlig ström av idéer till olika uppslag.

calliope

Calliope

De fyra berättelserna håller hög klass men just A midsummer nights dream sticker ut lite extra. Det är nog en av Gaimans starkare historier och serien har vunnit ett och annat pris. Gaiman är här mycket fantasifull och Shakespeares publik består allsköns oknytt och figurer från mytologins värld. Avsnittet avslöjar också en hel del om Dream och hans värld. Det är bla här som vi får reda på att The Endless är sju stycken. Mot slutet av historien visar det sig att trickstern Puck inte följer tillbaka till älvornas rike när pjäsen är slut, något som kommer ha stora konsekvenser längre fram i serien. Redan från starten av serien The Sandman har Gaiman haft klart för sig vilken väg hans berättelse kommer att ta. Av och till under seriens gång händer saker som inte verkar vara speciellt viktiga men de får stor betydelse i finalen.

midsummer2

A Midsummer night´s dream

På det hela är Dream country en fantasifull och intressant samling historier men det är lite väl snålt att bara samla fyra berättelser. Det blir ett ganska tunt album.

Nästa vecka får vi träffa (nästan) alla Endless och blir det ett återbesök i helvetet där Dream erhåller en besvärlig gåva.

7 tankar på “Tema Sandman: Dream country

   • Album. Hörde talas om serien rätt tidigt (tror jag) från en bekant som var helsåld men själv fattade jag grejen först när jag fick låna albumen av min bror för kanske fyra-fem år sedan.

   • Ah -en kulturellt bevandrad bror märker jag. Om jag ska välja föredrar jag nog Gaiman mer som bokförfattare än serieförfattare då hans serier har en tendens att bli lite pratiga men vi kommer till det.

   • Japp, Sandman och Lucio Fulci är broderns bidrag till min kulturella uppsättning 🙂

    Det lilla jag läst av Gaiman (bara American Gods och Coraline tror jag) tycker jag nog också har varit stabilare än Sandman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s