Chopping mall (1986 USA)

Precis den äcklige konsulten som dök upp på mitt jobb för några år sedan, bjöd på tårta och upprepade mantrat att vi inte behövde vara oroliga, gör teknikerna i filmen Chopping mall detsamma när de presenterar de nya vaktrobotarna som ska hålla koll på köpcentrat efter stängningsdags. Konsulten var väl medveten om att han skulle kicka ett 20 tal i personalen och lägga ned gymnasiet. Teknikerna i filmen har däremot inte en susning om att ett åsknedslag kommer förvanda de ganska så gulliga robotarna till fullfjädrade mördarmaskiner.

Till en början hade Chopping mall namnet Killbots. Filmen gick inte så värst bra till en början men efter namnbytet har den blivit desto mer känd. Om filmen förtjänade detta öde istället för att falla in i glömskans mörker kan säkerligen debatteras. Det är en ganska så standard 80-tals slasher fast med robotar istället för mördare. Jag är som bekant ganska så förtjust i denna genre från 80-talet även om filmerna oftast inte är speciellt bra och Chopping mall är inget undantag från den regeln.

Skådisarna duger och jag har faktist en soft spot för filmens huvudpersoner,Alison och Ferdy. Han i Bengt Bedrup brillor och hon med plattångsskruvad lugg. De är liksom lite smöåsöta på ett ömkansvärt vis. Övriga medverkande är med dels för att visa brösten (det går utmärkt att göra detta i en mall efter stängningsdags) och dels för att bli kanonmat åt de vildsinta robotarna som artigt avslutar sin mord med frasen ”have a nice day”.

Filmens stora problem är nog att den inte är speciellt spännande utan mer roande samt att jag sitter mycket och funderar på hur i helsike ett åsknedslag kan förvanda robotar till dödliga vapen samt att de genom elchocken blir intelligenta. Å andra sidan kanske man inte ska fundera så mycket på sådana saker då man redan gjort det aktiva valet att se en film av detta slag.

Regi: Jim Wynorski

Betyg: 4/10

Sofias filmtips för dagen

Fiffis filmtips för dagen

4 tankar på “Chopping mall (1986 USA)

Lämna en kommentar