Cobra ( 1986 USA )

Jag vet egentligen inte hur jag ska tackla den här filmen. Det är s.k ”dumaction” men betyder det att det får vara hur korkat och dåligt som helst? Ursäktar det att filmen har ett ganska obehagligt budskap som i varje fall får mig att känna mig ganska illa till mods.

Cobra försöker vara lite av en 80-tals Dirty Harry fast med mer action, sämre skådisar och manus. Cobra kan även stoltsera med en av sämsta dialoger jag stött på, åtminstone när det gäller professionell film. En annan kandidat till första platsen skulle möjligtvis kunna vara den famösa Iron Eagle från samma decennium, då förstår ni i vilken liga Cobra spelar. Handlingen går kort ut att en sekt (?) , oklart i filmen vad de egentligen är och varför de beter sig som de gör, står i någon källarare och viftar med yxor. När yxviftningen för kvällen är klar går de ut mördar folk. En fotomodell överlever ett angrepp av de galna yxmördarna och det illa omtyckte ( av sina liberala överordnade naturligtvis ) polisen Cobra som ska skydda henne. Pepsi spelar också en stor roll i filmen liksom ölet Corrs och Coca Cola, åtminstone tror jag det då dessa varumärken stundtals har en mycket framträdande roll i filmen.

Hade det bara varit ovanstående och om jag varit på rätt humör skulle  filmen varit ganska roande i sin uselhet. Tyvärr så hamras budskapet in att brottslingar är att likställa med ohyra, domstolarna är för veka etc etc. Hade det gjorts med glimten i ögat , problematiserats eller gjorts mindre övertydligt hade det kunnat gått vägen. Fimen Cobras budskap är ungefär lika subtilt som propaganda filmer från 30-talet. Tyvärr är det många än idag som håller med herr Cobra och hans människosyn, det är kanske t.om än mer accepterat än på 80-talet.  Det gör att jag inte kan bortse från budskapet som tolkerier från förr. Å andra sidan ska man kanske inte analysera film för mycket då lite av upplevelsen försvinner men här kan ingen med någolunda fungerande syn och hörsel missa vad filmen vill säga till tittaren.Det här är en anledning och en stark sådan att jag hade mycket svårt för filmen. Hade den bara hållt sig till vanlig dumaction hade den varit åtminstone korkat underhållande nu blir filmen faktiskt lite motbjudande. Bottenbetyg blir det inte, biljakten var bra och Stallone har en mycket underhållande löparstil.

Regi: George P. Cosmatos

Betyg: 2/10

15 tankar på “Cobra ( 1986 USA )

 1. Hahahaha! Jag får nog sälla mig till kategorin ”ytligt kvinnfolk” när det gäller Cobra för jag har faktiskt inte efter mina åtminstone femtio omtittningar av filmen ens känt LUSTEN att analysera den. Finns det något att analysera så har jag missat grejen. Jag ser den bara som en skön och spännande 80-talsaction, ja, dumaction om du vill. No more, no less. Och Sly är ju för skön i sina klackskor som lätt skulle kunna förväxlas med steppdojjor.

  Jag har förstått att våra åsikter om Stallonefilmer är väldans aparta men nu har du sågat både denna och Rocky IV och hade du varit i närheten hade det definitivt räckt till en omgång ”tusen nålar” ;D

 2. Manuset kan verkligen inte tillskrivas en av Cobras bättre delar, men Sly är ju i toppform. Han drar ju fler oneliners i den här än i alla hans andra filmer sammanlagt. Oslagbart!

 3. Hjälp! Tusen nålar! men hellre det än ”sjömansbröst”. Tro mig Stallone har gjort bra t.o.m mycket bra filmer men till den kategorin hör inte Cobra el. Rocky IV.

 4. Sofia: Kul att de är underhållande men jag är faktiskt inte ute efter Sly som trots en hel del kassa filmer är en ganska charmig skådis. Hoppas att jag kan skriva några vänliga ord om honom nästa gång.

 5. Gör man kassa filmer får man skylla sig själv. Och så glömde jag ju att tacka för referenser — oförlåtligt. Tack! Om inte annat måste ju Cobra ses för att avgöra sunkigast dialog…

 6. Sofia: Referenser glömmer jag ständigt att tacka för, skämmigt men sant. Just inom actiongenren finns det många hemska filmer från just 80 – talet.

 7. Av någon anledning känns det som om det finns många rätt hemska 80-talsfilmer i flera genrer, men inte kan väl ett årtionde generera fler dåliga filmer än ett annat?

 8. De vete fan men sen kan även filmer åldras bättre ju längre tiden går, och att man blir äldre. Vill minnas att jag avskydde filmer från 70talet men idag är det ett filmdecennium jag älskar. Många filmer från 80talet faller på den hemska filmmusiken – dundrande synthar – det är en pärs att se om t.ex Ladyhawke.

 9. Musiken är naturligtvis väldigt tidstypisk (huh, Ladyhawke var länge sedan). Men jag har fattat för att vi tillhör ungefär samma generation, det kan inte bara handla om att man har svårt för det som man inte upplever som särskilt nyskapande etersom man har växt upp med det? De senaste årens 80-talsrevival på modesidan känns helt bisarr för min del — tights och benvärmare är INTE snyggt 🙂

 10. Sofia: Jag kan även uppleva 80-tals filmer som väldigt flåsiga i brist på bättre ord. I bland passar det men många ggr blir jag bara trött, men om tio år kanske man bara älskar filmer från detta decennium och sitter och gnäller över filmer från 90 talet ? Benvärmare och thights är det inne igen ?!?! Vart är världen på väg?

 11. Haha, flåsiga är ett alldeles utmärkt ord på 80-talsfilmer. Det känns tveksamt om de någonsin kommer att framstå i ett mer försonande ljus än de gör nu…

 12. Det är synd att filmen var motbjudande i dina ögon. Själv tycker jag den är underhållande och en sån här film kan man inte ta på för stort allvar. Men med det sagt tar jag hellre en sån här film än en som ska vara politisk korrekt i allt den gör. Då blir det allt som oftast för mycket för egen del 😉

  Vad jag skrev om Cobra.

  • Det var nog det att jag kände det som att budskapet hamrades in och då blev det något av en politisk pamflett – p.k eller inte spelar kanske inte så stor roll men det måste ha en liten glimt i ögat annars blir det lätt obehagligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s