True Grit ( 2010 USA )

I bröderna Coens senaste film får vi följa den brådmogna flickan Mattie Ross ( Hailee Steinfeld ) i jakten på sin fars mördare. När hennes far mördas av en av sina anställda hyrMattie en US Marshall ( Jeff Bridges ) för att söka rätt på mördaren. Med på människojakten följer även en Texas Ranger ( Matt Damon ). De vuxna männen käbblar med varandra och de visar sig att den mest vuxna i sällskapet är den fjortonåriga tjejen.

En Coenfilm är för mig alltid en liten högtidsstund. Vare sig filmerna är bra ( Fargo, Arizona Jr. ) eller dåliga ( A serious man ) är det alltid en upplevelse. Oftast har bröderna med intressanta personer, foto och bildkompositioner är av hög kvalite och filmerna sitter kvar i sinnet en lång tid efteråt. Tyvärr hör nu inte True Grit till en av mina favoriter i Coens repetoar. Egentligen är det en film som jag borde gilla, bra skådisar, västern och en hämndhistoria. Jag har gått och funderat på vad det var som inte klaffade mellan mig och Coen den här gången. Troligvis är anledningen att det märks  att skådespelarna spelar sina karaktärer.  Dvs Jeff Bridges spelar en US Marshall men när  jag ser filmen känns det som att  Bridges är utklädd till en Marshall och när jag uppfattar en film på detta sätt faller mitt engagemang som en gråsten i vatten. Den här känslan sprider sig även till de andra skådisarna och illusionen av ett äventyr spricker. Det slutar med att jag får känslan av att sitta och titta på en filminspelning, vilket jag i och för sig gör, men film bygger på illusionen av att det för stunden är verkligt, åtminstone för mig. Jag hade verkligen velat gilla den här filmen men tyvärr.

Filmmedia och Fiffi gillar filmen så kolla in deras recensioner.

Regi: Bröderna Coen

Betyg: 5/10

7 tankar på “True Grit ( 2010 USA )

  1. Jag tycker att den enda som SPELAR sin roll är Matt Damon, alla andra tycker jag smälter in som chokladbitar i solsken i skarvarna på ett plankgolv. Goda chokladbitar.

  2. Jo du ser hur man kan uppfatta saker o ting olika. Vilka fantastiska liknelser du har, f.ö nyttjade jag din capricciosa liknelse ( The Fighter ) i dag under en lektion jag hoppas du inte har copyright på dom 😉

    • Det är bara jag som tycker den är sisådär, övriga bloggare har gillat den t.ex Fiffi, Voldo o Filmmedia. Så troligtvis är det jag som i sedvanlig ordning är lite smågrinig 😉

  3. Njae. Jag håller nog halft med ang. karaktärernas utklädnad, fast ändå inte, jag finner att Jeff Bridges var elegant i sin roll, men han hade behövt lite mer med sin karaktär eftersom han, speciellt i början av filmen, går till en liten överdrift. Den som faktiskt var ”bäst” i filmen är ju helt klart Hailee Steinfeld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s