Excision (2012 USA)

z8mbE3GyIsdsvPealu1CP5euUjZOm man var tveksam över Mollys psykiska hälsa i gårdagens film råder det ingen tvekan om Paulines sinnestillstånd. Hon har planer på att bli kirurg och tillbringar nätterna med att drömma och sargade kroppar och litervis med blod. Paulines förhållande till sin familj är komplicerat hennes syster Grace lider av cystic fibrosis och behöver ett par nya lungor. Modern är en kvinna som gör allt i sin makt för att Pauline ska uppföra sig anständigt, något som leder till konflikter. Det råder en hat/kärlek mellan mor och dotter men Pauline har en plan om hur hon ska få sin mors gillande.

Visst signalerar filmen ganska snabbt vad som kommer att ske men vägen dit är äcklig, tragisk och stundtals t.om rolig. Filmen dräller av halvkända skådisar i små roller eller vad sägs om Ray Wise, John Waters, Roger Bart och Malcolm McDowell? Systrarna Pauline och Grace spelas av AnnaLynne McCord och Ariel Winter (Modern family) gör ett imponerande jobb. Mest beröm ska dock Tracy Lords ha i rollen som Paulines mamma. Till en början tyckte jag modern var en tvättäkta bitch där allt som betydde något var yta. Men en bit in i filmen får jag vissa sympatier för mamman som dras med en psykiskt sjuk dotter, en döende dotter och en man som bara strävar efter att ha lugn och ro. Mamman får dra lasset och jag kan, trots hennes märkliga ideer om att lösa familjens problem, förstå henne. Det är en gripande film där det bara är synd om alla inblandade samtidigt är den rolig på sina ställen då Pauline inte har några spärrar utan säger och gör det hon tycker och känner för.

Det är många äckliga scener i filmen och den kanske inte är något för känsliga tittare men Excision är ett  intressant drama och med tanke på att detta var regissörens första film är jag mycket intresserad av vad han kan komma med i framtiden.

Regi: Richard Bates Jr.

betyg: 6/10

13 tankar på “Excision (2012 USA)

 1. Kul att läsa här hos dig. Ofta handlar det om filmer som jag aldrig hört talas om. Filmer som ofta får dåligt betyg och som jag aldrig kommer att se. Men ändå är det liksom intressant att veta om att det finns filmer där ute som liksom bara finns men som jag inte kommer se. Fast att du nämner Ray Wise här gör ju att jag tvekar. 😉

  Däremot har jag sett en film för ett tag sen som jag fick tips om av dig. Kommer förhoppningsvis en recension under veckan på bloggen. Det rör sig om en postapokalyptisk film.

  • Tack Jojjenito 🙂
   Jag kan erkänna att jag har en ”viss” svaghet för skräck och filmer som kanske inte spelar i 1:a divisionen men å andra sidan gillar jag även ofta de s.k storfilmerna. Det är nog att jag ömmar lite extra för de där rullar som kan återfinnas i kategorin hellre än bra.
   Ovanstående film är absolut inte dålig men den kanske inte passar alla. Wise är med bara en minut eller två om det skulle vara ett skäl att se filmen.
   Jag kommer ta en paus på en vecka eller eventuellt två för att hinna i kapp med livet men återkommer med finfina filmer som t.ex Texas chainsaw massacre 3D & The House on sorority row 3D 😀

  • @Jojjenito:
   Hahaha! Jag ser texterna här hos Filmitch på precis motsatt sätt. Filmer som ofta får dåligt betyg, såna som jag vet att jag inte _borde_ se men som jag ändå VET att jag kommer se pga att jag litar på denne bloggarens bra smak vad gäller dåliga filmer 😉 Fast visst händer det att jag förbannar mig själv för att jag inte tar in information ibland, när jag tänker ”nämen såååååå dåligt kan väl filmen ändå inte vara?”.
   Sjuttiofem minuter senare. ”Jo. Det kunde den.”

   • Ha ha tack eller jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Men visst känner jag igen mig det är mycket svårt att skippa en film som fått ett lågt betyg pga av att den är dålig och inte beroende på att den är tråkig. Många gånger åker man även dit då man tror att man ”hittat” ett okänt guldkorn men varför filmen var okänd har tyvärr ofta helt andra anledningar…….

 2. Jag kan inte direkt säga att det börjar vattnas i munnen med de flesta av B-filmerna (för det är det i många fall), men håller med Jojjenito om att det är kul att du tar upp dem också. Personligen har jag lite svårt för modern B-film, men ser gärna lite äldre B-film från 70- och 80-talet. Så jag förstår lite vad du ser i dessa filmer 😉

  • Gillar nog s.k B-filmer från alla decennier, ngt jag inte gillar är när man märker att produktionen ansträngt sig för att göra filmen dålig,ngt som dykt upp på senare år då det blivit lite ”inne” med kalkonfilmer. Hellre ett ärligt menat magplask än ett fejkat 😉

  • Det är en svår film att rekomendera. Samtidigt som den innehåller mycket grafiska och äckliga scener är den samtidigt välspelad och har en historia som berör.

 3. SV: Ja, visst är det så.. gillar inte heller romantiska komedier. Du kanske har några andra tips på kärleksfilmer värda att se?

  • Här kommer ett par som jag gillar:
   500 days of Summer
   The Young Victoria
   Dr. Zjivago
   Strictly ballroom
   Last chance Harvey
   hoppas att jag inte leder dig på villovägar.

  • Jag är kvar. Bestämde mig för att ta en liten paus på ett par veckor i bloggandet bara – tror jag nämnde det i kommentatorsflödet men skulle nog kanske ha gjort ett kort inlägg. Tack för att du frågade 🙂 och jag är tillbaka imorgon med en veckans låt OCH en film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s