The Last five years (2014 USA)

1.171988Filmen börjar med slutet där Anna Kendricks rollfigur sjunger Still Hurting så tankarna på att The Last five years är en tjolahopp historia kan man lägga åt sidan på direkten. Filmen handlar kort och gott om paret Cathy och Jamies förhållande. När de träffas är de båda kämpande konstnärer. Han författare, hon skådespelare. De är kära och lyckliga tillsammans men när han slår igenom känner sig Cathy förminskad i skuggan av sin man. Jamie försöker stötta Cathy men fasaden börjar att spricka.

Det här var en lite ovanlig musikal (kommer till det senare) där all tyngd ligger på de två huvudrollsinnehavarna, resten av ensemblen består nästan bara av statister. Filmen innehåller få repliker då handlingen förs fram av parets sånger. Anna Kendrick är helt fantastisk, hon har både karisma och röst att bära upp en film av detta slag. Värre är det med Jeremy Jordan som spelar Jamie. Skådisen är inte dålig men när han ställs mot Kendrick känns han mest som en välsjungande Ken (här menar jag dockan och inte rapparen).

Musiken är enkel det är inga stora orkesterarrangemang utan lite mer avskalat och passar väl in i filmens känsla. Till skillnad mot den musikal som hade premiär förra veckan så består The Last five years av relativt starka melodier där ett par/tre är otroligt bra och sätter sig på direkten.

The Last five years är ingen visuellt storslagen musikal. Det är inga scener med dansande människor och sprutande fontäner. Det är Kendrick och Jordan som genom sina sånger driver historien framåt och bakåt. Filmen är nämligen lite speciellt uppbyggd. Cathys sånger rör sig hela tiden bakåt i historien och Jamies framåt. Hennes sånger går från moll till dur och hans tvärtom. Till en början är Cathys ljussättning grå och blek för att ju längre berättelsen fortskrider bli allt mer ljus. Jamie får till en början sjunga sådanadära sånger där kameran snurrar 360 grader kring skådisen som visar alla lagningarna i käften då han är såååååå lycklig till att bli allt mörkare i ljussättningen. I den sista sången möts de i en duett där Cathy sjunger om lyckan av att hon hittat sitt livs kärlek samtidigt som Jamie sjunger om äktenskapets upplösning. Där och då skapas ren och skär filmmagi, kanske inte som upplösningen i den där paraplyfilmen men inte långt ifrån.

Sofias val för dagen har jag inte sett men tror att den också handlar om kämpande konstnärer.

Regi: Richard LaGravenese

Betyg: 8/10

8 tankar på “The Last five years (2014 USA)

 1. Anna Kendrick är cool. Men den andra nunan, Jeremy Jordan, känner jag igen alltför väl från tv-serien Smash och min teori är att det är hans fel att serien fick lov att läggas ner. Har du sett Smash? Strålande första säsong, sen gick det åt helvete.

  • Menar du SMASH med Måns Herngren 😉
   Har inte sett någon av serierna och om du känner så för JJ är det tveksamt om du klarar av dagens film trots Kendrick 😉

   • He he NEJ jag menar musikal-tv-serien som producerades av Steven Spielberg med fantastiska Debra Messing, Anjelica Houston, Christian Borle och Jack Davenport! Jättebra setup och jag önskar verklige att de hade hållit sig i linje med grundstoryn, dumpat huvudkaraktären Karen Cartwright i ett hiss-schakt och aldrig introducerat ”Jimmy” (JJ) i tv-serien, då hade den varit SPLENDID.

    http://www.imdb.com/title/tt1825133/combined

   • Det är många ggr tv-serier startar upp finfint för att sedan på allehanda märkliga vis ta död på sig själva. Jag lägger tipset på minnet men den ligger långt bak i kön då jag inte än set Mad men, The Americans, Breaking bad, The Wire etc etc

 2. Oj, det låter spännande! Både med själva idén och utvecklingen av förhållandet som speglas i så många olika delar av filmen. Kvalitetsmässigt vann du idag 🙂

  • Vänta du till torsdag då blir det spännande och se vem som drog nitlotten…….
   Filmen är högst rekommendabel men du vet att jag är mycket svag för romantiska filmer så det kan ha påverkat min betygssättning positivt.

 3. Ojoj, detta låter mycket sevärt!
  Bara namnet Anna Kendrick gör ju att det känns värt att lägga tid på den här!
  Denna läggs till listan! Thanks! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s