Årets filmer 2016

Förr eller senare måste man komma till skott. Jag har en hel del filmer kvar att se från 2016, en del har jag inte skrivit om än men jag har så det räcker gott och väl till en stabil tio i topp över förra årets bästa filmer. Här kommer mina favoriter från 2016.

10. Wiener dog: Episodfilm om mänsklig misär med en liten (mycket liten) glimt i ögat. Regissören Todd Solondzs berättande skaver som vanligt och filmen känns inte helt bekväm m.ao passar mig ypperligt.

9. Min Pappa Toni Erdman: Lång och i sina stunder mentalt plågsam film (lär inte glömma kak och nakenscenerna i första taget) om en pappa som söker kontakt med sin dotter på ett lite annorlunda vis.

8. Train to Busan: Nuförtiden kommer det en hel del zombiefilmer varje år. Efter ha vridit och vänt på min numera i skräcksammanhang avtrubbade hjärna är det denna maffiga sydkorean som satte sig bäst när året summerades.

7 War dogs. Än en av dessa rise and fall filmer som jag har en soft spot för. Rolig, bisarr och grymt underhållande.

6. I Daniel Blake: Engelsk diskbänksrealism med en story som gör mig heligt förbannad. Ska det vara så här i vårt samhälle? Ja tydligen.

5. Captain fantastic. Mycket stabil film om en lite annorlunda familj. Ställer en del frågor om hur en bra förälder ska vara. Största frågan är dock vart filmen var på Oscarsgalan? Än ett bevis på att man nog ska ta denna ”filmtävling” med en grabbnäve salt.

4. The Nice guys: Förra årets roligaste film. Välgjort och välspelat med skön 70-tals känsla.

3. In the deep/47 meters down: Nu blir det konstigt. Filmen såg jag sommaren 2016 men IMBD listar den som hörandes till 2017. För en gångs skull säger jag skit samma. The Shallows bleknar vid en jämförelse. Isande skräck.

2. Sing street: Irländsk glädjekaramell och förra årets trevligaste film. En film att se och älska.

1. La la Land: Den här placeringen var i stort sett klappad och klar när eftertexterna rullande. Enda plumpen i protokollet var väl att det var så dammigt i biosalongen.

Ja det var 2016 ett riktigt bra bioår  med en hel del filmer kvar att se b.la Midnight special, Nocturnal animals och lite annat. Det var många bubblare  b.la Hacksaw ridge, Hell or High water och The Girl with all the Gifts nådde inte riktigt upp i toppen. Arrival som många har på sina listor föll mig inte alls på läppen om nu någon undrar.

7 tankar på “Årets filmer 2016

 1. Härligt att läsa din lista. Bra jobbat!

  Några överraskningar jag noterade… Att Wiener dog orkade ända upp på listan! Såg den och tyckte att den var lite underhållande men aldrig nära topp 10… Att War dogs togs sig in. Jag som trodde jag var den enda bloggaren som gillade den filmen!

  Då blir det till att se 47 meters down då alltså! Tack för tipset.

 2. Ah, vad skådar mitt norra öga. En årslista för 2016. Kul.

  Endast två överlapp (Captain Fantastic och Toni Erdmann) och din etta är inte ens i närheten av nån lista för min del. Intressant. Däremot har jag ju Arrival som etta.

  Tack för tips 47 Meters Down. Vilken märklig historia kring filmens release. Först skulle den släppas endast på dvd 2016 men en vecka innan releasen köptes den av ett annat bolag som då la biopremiären sommar 2017 istället. Men ganska många dvd:er hann tydligen ändå skickas ut till (bl a till dig antar jag).

  Kommer en uppföljare som heter… wait for it… 48 Meters Down. 😉

  • Du vet att jag är svag för sång och dans.
   Tackar för info om 48 meters down – väntar redan hajfilmer har något visst i mitt hjärta

 3. Oj, Nice Guys över Daniel Blake, det var lite oväntat. Och även om jag inte sett Weiner Dog gissar jag att jag nog inte skulle ha vare sig den eller din #9 aktuell för en egen lista 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s