Bondtema: The Man with the golden gun ( 1974 Storbr )

The Man with the golden gun skulle bli den sista filmen i många avseenden. Det var den sista Bondfilmen som Guy Hamilton regisserade. Det var även den sista Bondfilmen där man åtminstone gjorde ett litet försök att väva in Flemmings orginal historia. The Man with the golden gun är även sista gången som Broccoli och Saltzman samarbetade. De två producenterna hade allt svårare att dra jämt. De senaste filmerna hade man tagit huvudansvaret över varannan film. Broccoli tog hand om Diamonds are forever samt The Man with the golden gun. Saltzman var motorn bakom Live and let die. Innan nästa Bondfilm, The Spy who loved me, hade premiär hade Saltzman sålt sin del av EON till Broccoli.

Scaramangas pistol som går att plocka isär och består bla av en penna och en cigarettändare.

I The Man with the golden gun får Bond reda på att världens mest berömda lönnmördare Francisco Scaramanga har lejts för att döda honom. Istället för att vänta på att Scaramanga ska komma till Bond börjar han leta efter lönnmördaren. Spåren leder till Sydostasien och berättelsen avslutas med en duell mellan Bond och Scaramanga.

Bond vs. Scaramanga

Manuset skrevs av Tom Mankiewicz som koncentrerade sig på konflikten mellan Scaramanga och Bond men en bit in i arbetet kom han i konflikt med filmens regissör Hamiltion och lämnade filmproduktionen med ett halvfärdigt manus. Broccoli kallade in  Richard Maibaum som förde in nya element i filmen. B.la ville man vara lite ”up to date” och la in en jakt på en solcells generator, filmen gjordes som bekant i efterdyningarna av oljekrisen.

Christpher Lee i arbete.

När det gällde filminspelningen menar man än i dag att inspelningen på scaramangas ö som ligger utanför Phuket, Thailand, var bland det mest besvärliga man gjort i serien. Det var svårt med kommunikationer och platsen var svår att nå med all utrustning som krävdes för inspelningen. I dag är dock ön en turistattraktion och är känd som James Bond Island. Jack Palance var tänkt att spela Scaramanga men han avböjde och rollen som mannen med den gyllne pistolen spelades istället av Chrisopher Lee. Det blev även dubbelt svenskt i filmen, Maud Adams spelar Scaramangas flickvän Andrea och Britt Ekland har den otacksamma rollen som den inkompetenta agenten Miss Goodnight. Broccoli verkade vara ohälsosamt förtjust i cirkus då det temat återkommer i film efter film. Hans våta dröm torde blivit besannad då han fick in dvärgen Herve Villechaize i rollen som Scaramangas medhjälpare Nic Nack. Det ryktas att Herve var en charmör av högsta rang och förförde ett antal kvinnor i filmteamet. Clifton James repriserar sin roll som Sgt Pepper från Live and let die, av någon outgrundlig anledning har han åkt till Thailand för att köpa en bil!

Två svenskor och en dvärg var tydligen det bästa man kunde leverera till Moores andra Bondfilm.

Broccoli blev en gång tillfrågad om det fanns någon Bondfilm som han ville göra en nyinspelning av. Svaret på frågan var nekande men Broccoli sa att delar av The man with the golden gun skulle han kunna tänka sig att göra om. Det är att vara snäll anser jag då filmen placerar sig bland de sämre i serien. Jag börjar med det som är bra: Miljöerna är otroligt snygga och man har lyckats bra med inredning och design, att Moore bär ett par förskräckliga kavajer kan jag ha överseende med det är trots allt sjuttiotal. M:s  högkvarter ombord på vraket av Queen Elisabeth är en fröjd för ögat även Scaramangas ö hör till de bättre skurkhögkvarteren i serien. Titellåten som sjungs av Lulu duger även om den är lite skrikig. Moore spelar den Bond han förväntas spela vare sig bättre eller sämre.

Observera kavajen! Vilken soffa fick sätta livet till?

Kvar blir då resten av filmen. Vi kan börja med rollbesättningen. Christopher Lee som spelar Scaramanga är alldeles för glad och gemytlig för att föreställa världens bästa lönnmördare. Han framstår mest som en mysfarbror. Det kan hända att han var glad och lycklig över att få en annan roll än Greve Dracula och glädjen smittades av på hans rollprestation, vad vet jag men speciellt farlig verkar han inte vara. Rollfiguren Nic Nack hör bland det sämsta man har vaskat fram i en Bondproduktion, meningen är väl att skurkarna ska utgöra ett hot mot vår hjälte? Nic Nack hör hemma  i en Rosa Panter film och har inget att göra i en Bondhistoria. Britt Ekland som spelar Mary Goodnight hör till en av de sämsta bondbrudarna. Hennes rollfigur är att vara pantad blondin och det lyckas hon med över all förväntan, det blir både tröttsamt och gubbsjukt. Övriga skådisar är godkända men inte mer.

Scaramangas medhjälpare Nic Nack.

Filmen brister även i tempo och utförande. Man lyckas aldrig få upp farten i filmen, så fort det ser ut att bli lite spännande byter man fokus eller bryter in med något komiskt inslag. I filmen görs ett berömt hopp över en bro med en bil t.om vid filmens mest spektakulära ögonblick är man tvungen att stoppa in en ”pippi långstrump flöjt” som ljudeffekt och vi som tittare blir plågsamt medvetna att det är en buskis vi tittar på och inte en actionfilm. Även duellen mellan Bond och Scaramanga är ganska odramatisk men vad jag förstått kortade man av den både i manus och sedan på klippbordet vilket var synd. Kvar blir en ganska småtrist duell som vare sig är spännande eller spektakulär.

Filmens kanske mest berömda scen.

The man with the golden gun är definitivt en av de sämre Bondfilmerna vilket är lite synd för jag tror att den hade kunnat bli en ganska tät och spännande agentthriller. Det blir inte bottenbetyg, det är miljöerna alldeles för snygga för, men det är farligt nära en förnedrande etta.

Bästa kommentaren?

Bond: ”Who would spend $1 million to kill me?”
M: ”Jealous husbands. Outraged chefs. Humiliated tailors. The list is endless!”

Två uschliga martinis blir det.

20 tankar på “Bondtema: The Man with the golden gun ( 1974 Storbr )

 1. Det är väl överflödigt att ens påpeka längre att jag minns dessa filmer alltför dåligt för att kunna kommentera helheten. Däremot minns jag tillräckligt av miljöer och scenografier för att kunna hålla med dig. Men när det gäller Christopher Lee minns jag att jag tyckte att mysfarbror-faktorn gjorde Scaramanga än mer kall och trovärdig som mördare. Minns med obehag scenen där han smekte Maud Adams karaktär med pistolen både förföriskt och hotfullt…

  • Jo ganska obehaglig scen men, jag hade tänkt ta upp detta senare, Moores filmer känns avsevärt mer sexistiska än Connerys. Där Connery, undantag finns, oftast charmade kvinnorna är man i Moores filmer mer våldsam mot dem. Jag fann Bonds ”misshandel” av Maud Adams som följdes av ”dax att gå till sängs” avsevärt mer obehaglig än Scaramangas pistolsmekarscen.

 2. Kan inte annat än hålla med på alla punkter här. Filmen känns som ett rejält nedköp med tanke på Moores debutfilm som ändå andades lite nya vindar.
  Mitt spontana intryck har allt varit ”oerhört tunn” som film, och det kvarstår än idag.

  Tur att filmserien spottade upp sig rejält med nästa film! Då visade man verkligen vart skåpet skulle stå igen! 🙂

 3. Tack du gjorde min fredagskväll med en underbar recension (sågning). Träffsäkert på många sätt var ju år och dar sen jag såg den själv och det lär nog dröja till nästa gång också! Ditt Bondtema tornar upp som veckans höjdpunkt. Skulle va grymt om du tog dig an Rosa Pantern också faktiskt!

  • Joel: Tackar 🙂 Önskning om RP noterad, får se om jag kan fixa de filmerna jag har de flesta tror jag, men i sådana fall skulle jag stoppa med Sellers död de restrerande är tyvärr alldeles för plågsamma att titta på.
   Steffo: Jo nästa film är avsevärt bättre åtminstone i jämförelse med denna.

 4. Scenen där Bond misshandlar Adams karaktär hade jag helt förträngt. Helt sant! Slår definitivt Scaramangas pistolsmekande och inte på ett bra sätt…

 5. Kommer mest ihåg de snygga miljöerna (främst ö-scenariet) och Lee som Scaramanga. Angående Scaramanga så håller jag med BlueRoseCase om att kontrasten mellan mysfarbrorn och lönnmördaren fungerade. Tyckte det gjorde honom mer oberäknelig och att hans yrke var något han tyckte om, snarare än ett ”kall”. Sen tyckte jag duellerna i Scaramangas labyrint var spektakulära och minnesvärda, men om jag inte minns helt fel så använde man inte denna plats särskilt mycket i slutfajten.

  Annars var här inte mycket annat i filmen som fungerade särskilt bra och den är sannerligen en av de sämre Bond-filmerna. Men den gyllene pistolen i sig har en given plats i Bond-historien.

  Bra skrivet som vanligt 🙂

 6. Nej, felfel! Den här återfinns absolut i övre halvan på kvalitetsstegen. Moore har kommit in i Bond-kostymen utmärkt och Lee är hur charmig som helst. Mysfarbror de luxe! Dock är Britt Eklands roll den kanske mest irriterande brudrollen jag någonsin sett. Spelar ingen roll hur många gånger jag har sett filmen, jag blir lika förbannad varje gång hennes rumpa stöter i kontrollpanelen.

  • Adde: Ja herregud vilken scen! En av de sämre scenerna i bondfranchaisen. Jag kan förstå och hänga med i era (BRC, Martin o Adde) argument ang. mysfarbror effekten men för mig funkade det inte alls. Ok om man gillar Moore & Lee men Adde vad är bra med filmen den är stentrist?

 7. Tror detta är en av de Bond-filmerna jag ännu inte har sett, men har lovat mig själv att ta mig igenom hela Bond-serien vid något tillfälle. Från början till slut. Vilket år det blir vet jag dock icke. 🙂

  Trevlig läsning också, keep em coming!

 8. Stentrist? Nej, det kan jag inte hålla med om. Det kanske har att göra med att jag är underordnad Moores humor. Men visst har den inte samma tempo som nästa film i serien.

  • Adde:Moores humor gillar jag men den passar inte riktigt i Bond. Han var bättre i Snobbar som Jobbar.
   Plox: tackar 🙂 det är några kvar har inte ens kommit till hälften än, pust 😉

 9. Jag måste hålla med Pladd på den här. Helt klart en av mina favoriter av bondfilmerna även om jag inte har sett den på ett bra tag. Det är såhär som man ska göra en bondflm tycker jag. Det är att leva i förnekelse att bondfilmer ska vara hårda, kalla och mörka. Bond har alltid handlat om äventyr och underhållning för mig.
  Moore spelar väldigt roligt och jag älskar hur han drar gentlemannagrejen till sin spets här och var.
  Det är klart att det finns en del saker som inte riktigt håller men jag minns den som underhållande och bra.

  • Förnekelse? Nja det handlar nog om vilken sorts film man vill ha. Jag ser Bondfilmerna som actionfilmer som har glimten i ögat, i Moores version blir det mer komedier med actioninslag och en del av ”skämten” ligger på Göta kanal nivå. Jag gillar nog mer det tuffa men det behöver inte betyda att det blir kallt och mörkt.

   • Sant. Förnekelse var ett dåligt ordval men Bond har alltid varit lite av matiné och underhållning för mig. Tycker inte att filmerna har tjänat på att tuffa till sig. De största tilltuffningarna som jag ser det har varit filmerna med Timothy Dalton och nu senast Daniel Craig. Inga av deras filmer var direkt bra enligt mig.

 10. Väldigt bra skrivet, men det börjar man ju bli bortskämd med nu i dessa Bondsammanhang. Av någon anledning är detta en av de Moore-Bond jag kommer ihåg bäst, men det kan ju knappast vara för dess kvaliteter, så du så mycket riktigt påpekar är i princip icke-existerande. Hitman-Lee fungerar dock alldeles utmärkt för min del.

 11. Babilooba: Oj här är vi helt oöverens ser jag men det tar ett tag innan vi kommer till Dalton & Craig.
  Sofia: Tackar för berömmet 🙂 Moonraker närmar sig med stormsteg vetefan hur jag ska tackla den filmen?

 12. Bullsh*t. The Man With The Golden Gun är (brister till trots) en av de absolut bästa Bond-filmerna. Ni är en sorglig samling fjollor och feminister.

  • Välkommen hit NM 🙂 Om jag tolkar din kommentar rätt så menar du att många av Bondfilmerna har ett feministiskt budskap och är lite fjantiga? Det sistnämnda kan jag iofs hålla med om när det gäller en del Bondfilmer, speciellt The Man with the golden gun, men Bonds feministiska sida har jag än inte hittat 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s