ALIM: Annie Hall (1977 USA)

Egentligen skulle Annie Hall handlat om någonting helt annat. Tanken var först att filmen skulle vara något av ett mordmysterium men under produktionens gång ändrades berättelsen och utmynnade i en av Allens bästa filmer. Mordhistorien skulle även den bli till film men först flera år senare, Manhattan Murder Mystery (1993)

Filmens story är simpel. Det är kort och gott en kärlekshistoria mellan Annie Hall och den judiske komikern Alvy Singer. Vad som gör filmen intressant och större än vad den egentligen är beror på att berättelsen är okronologiskt berättad samt att Allen leker vilt med filmmediet. Som tittare vet jag aldrig riktigt vad som ska hända.

Diane Keaton använde sina egna kläder i filmen och hennes look blev till mode under slutet av 70-talet.

Filmen börjar med slutet där Alvy försöker förstå varför förhållandet mellan honom och Annie tog slut. För att finna svar på den frågan tänker han tillbaka på sin barndom och plötsligt är vi ett klassrum där vi finner en ung Alvy. Redan i början av filmen utmanar Allen oss tittare dels med att avslöja filmens slut samt att börja hoppa i kronologin. Som om inte detta skulle räcka har Annie Hall ett animerat parti,  Alvy talar till oss tittare vi flera tillfällen och i en scen textas det huvudpersonerna tänker under en konversation. Jag är medveten om att det låter en aning förvirrat men tro mig, det är det inte, istället är det makalöst underhållande och roligt. Annie Hall har även en bitterljuv touch, något som jag alltid faller för. Filmen är mycket rolig men mer på det sättet som gör att man sitter och småler och eventuellt skrockar till någon gång. Vill man sitta och gapskratta får man se någon annan film.

Kokainscenen skedde av en olyckshändelse medan kameran rullade. Det blev så lyckat att man beslöt sig för att behålla scenen.

Historien till Annie Hall arbetades fram under timslånga promenader på Manhattan där Allen och hans medförfattare Brickman bollade ideer mellan varandra. Först var det tänkt att filmen skulle heta Anhedonia något som tydlingen innebär att man inte kan uppskatta glädje. Ett ganska passande namn på en film som i mångt och mycket handlar om en man (Alvy) som har svårt att uppskatta livet. Namnet föll naturligtvis inte filmbolaget på läppen som ansåg att filmen skulle vara osäljbar med det namnet. Efter ett par andra förslag blev till slut filmens namn Annie Hall.

Många kända ansikten dyker upp här och där i filmen; Christopher Walken, Shelley Duvall, Sigourney Weaver och Jeff Goldblum.

Annie Hall vann fyra välförtjänta oscars b.la för film och regi. Woody Allen var trots uppmärksamheten och priserna inte nöjd med sin film. Han hade tänkt sig en helt annan film än slutprodukten. Allen har även blivit tillfrågad om han inte kunde göra en uppföljare något han iofs har tänkt på men avfärdat. Något jag är ganska tacksam över. Det känns bra att lämna Alvy och Annie på Manhattan under 70-talet och en uppföljare skulle nog förstöra en del av känslan och stämningen i orginalet.

Längre fram i detta tema kommer jag komma till två filmer som påminner om Annie Hall och definitivt har hämtat inspiration från filmen; When Harry met Sally…… samt 500 days of Summer så man har mycket att tacka Allen för.

Regi: Woody Allen

Betyg 9/10

6 tankar på “ALIM: Annie Hall (1977 USA)

  1. Enda risken med filmen är väl att man ser den utanför sin kronologi. Tex kokainscenen som jag själv inte tycker är så himla kul eftersom den känns så förväntad. Och det gör den ju eftersom typ hundra miljoner andra filmer tagit efter. Det är svårt att vara först. Är nog ändå den bästa Allen vad mig anbelangar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s