Suburra (2017-2020 Italien)

Tv-serien Suburra är baserad på den italienska filmen med samma namn som kom 2015. Den filmen blev väl mottagen men en del tyckte att den berättade en historia som torde passa bättre som tv-serie.Turligt nog hörsammade Netflix detta och la upp stålar för en tv-serie som hör och häpna inte lades ned i förtid!

Serien startar med samma premiss som filmen. Det har beslutats om en utbyggnad av hamnen i Ostia och många skygga element vill vara med och dela på den kakan. Påvedömet, korrumperade politiker, maffian i Neapel, romska gangstrar m.fl. Den som försöker samordna det hela är en man som kallas för Samurai, Roms undre världs gråe eminens.

Serien följer främst fyra personer, Spadino i den romska maffian som är homosexuell vilket är ett stort NO NO inom denna kultur, han ska gifta sig med Angelica i ett arrangerat äktenskap för att stärka familjens makt. Gabriele är en ung polis som dras in i Samurais affärer, den rättrådige politikern Amedeo går samma väg och slutligen har vi Aureliano som är son till maffiabossen som styr över Ostia. Dessa personers vägar korsar och de ingår en allians för att försöka förbättra sin situation.

Precis som filmen var detta mycket bra. Drama, action och vid ett flertal tillfällen rejäl nagelbitarspänning. Skådisarna är överlag bra och man har hittat två rejäla badass tjejer i Carlotta Antonelli som spelar Spadinos fru samt Federica Sabatini i rollen som Aurelianos flickvän Nadia.

Efter att ha sett Suburra samt tv-serierna Gomorrah och Snabba cash är det en sak som slår mig. Varför envisas dessa människor med att syssla med kriminalitet? De glider runt i fula frisyrer (snaggad mohikan verkar vara i ropet) och träningskläder, har en usel inredningssmak (speciellt romernas högkvarter är en mardröm för ögat) och bor lite halvsunkigt. Det verkar liksom inte få någon utdelning av sitt jobb med livet som insats. Det borde löna sig bättre både ekonomiskt och för hälsan om man jobbade på ett lager.

Serien är bara tre säsonger och den håller hela vägen in i kaklet. Den har en alldeles lagom längd och går aldrig på tomgång. De sista två avsnitten var olidligt spännande och jag var tvungen att pausa för att traska runt i hemmet för att oja mig över hur det skulle gå innan jag fortsatte att titta (jag den tendensen när det blir för spännande). Till en början är det svårt att hålla koll på myllret av personer och hålla isär alla intriger men efter ett tag klarnar det och gillar man krimnaldrama är serien given.

Betyg: 9/10

8 tankar på “Suburra (2017-2020 Italien)

 1. Wow tänk att denna film och serie gör dig så exalterad! Jag har aldrig hört talas om dem. Trots din entusiasm får jag inte riktigt lust att se det. Jag börjar inbilla mig att den har samma politiska grundvalar som nästan allt annat från Netflix och Hollywood: Homosexuella eller könsförvirrade ska ”utmana” det traditionella samhället och spränga dess tabun och gränser för att skapa något nytt som styrs på andra förtryckande ”principer”. Vad är en kvinna? Det vet man inte mer än att en riktig kvinna numera är vad en riktig man var förr: Ett riktigt bad-ass, som Richard Roundtree i Shaft. Hela den katolska romerska världen är lika korrupt som alltid och det kvittar vilken institution de verkar inom, kampen för makt och pengar är det enda som alla bryr sig om (?) och de kan samverka över de institutionella gränserna i tillfälliga allianser. De mångkulturella krockarna amalgeras till ett gemensamt mothälle vars fortsatta förfall leder till mothällets undergång.

  Men kanske är din klara och koncisa beskrivning av tema och innehåll det som mer får mig att spinna iväg, än vad själva serien hade gjort.

  • Oj tänk att min lilla text väckte tankar jag inte ens hade om filmen/serien 🙂
   Ang det där med könspolitiken bryr jag mig inte speciellt mycket folk får välja vad de vill vara. I film kan det ibland vara bra ibland är det dåligt. I Suburra kände jag inte att det handlade om att få igenom ett budskap utan mer en plot som ökade spänningen då Spanio är fetkörd om han blir påkommen.

   Korruption har alltid intresserat mig speciellt svenska förhållanden där vi har föreställning om att den är låg – vilken den verkligen inte är men den funkar på lite annat vis än i Italien. Jag blir ofta engagerad i filmer och serier när det rör sig om affärer under bordet så för mig passade Suburras grundpremiss bra.

 2. Håller helt med dig om korruptionen i Sverige….Don’t get me started!!! 😀

  Lite orättvis mot filmindustrin är jag nog. Jag menar, man tar alltid moderna teman och spinner på dem för att maximera konflikterna och dramat. En film om en 18-årig ung kvinna som blir ihop med en pojkvän och smyger lite med det för föräldrarna, kanske inte skulle intressera så många idag, om man inte kastar in en massa andra moderna problem (hedersvåld, knark, polisutryckningar, vapen, våldsamma uppgörelser) utan höll sig till bara den ”konflikten” jag nämnde. Idag skryter väl pappan snarast om att dottern har skaffat sig en pojkvän. Inte mycket till film, det.

 3. På något märkligt sätt lever väl många av dessa personer mer på hoppet än genomsnittet? Alltså att man hela tiden tror att det ska finnas någon genväg till respekt och rikedom istället för att skaffa ett vanligt jobb

  • Jo men visst är det så – det där med erfarenhet är kanske inte dessa personers starkaste sida – men de kunde åtminstone välja lite snyggare kläder och frisyrer och lägga upp en slant till en inredningsarkitekt

 4. Haha, vad hårda de ska se ut då, på postern. Stenhårda. 🙂

  Jag älskar ju filmen. Den är blytung. Jag vet inte om jag är sugen på en hel serie dock. Det var lite samma som med Gomorra. Älskade filmen men kom mig aldrig för att se serien. https://jojjenito.com/2016/08/31/suburra-2015/

  Apropå myller med personer och crime-serier så rekommenderar jag The Wire varmt. För mig är det världens bästa tv-serie nånsin.

  • Gomorrah funkade fint i två säsonger sedan började det gå på tomgång.
   Klart killarna och tjejerna ser hårda ut de är ju gangstrar för bövelen! 😉
   The Wire boxen står så fin i min hylla – tids nog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s