Texas chainsaw massacre 1974 vs. 2003 (USA)

Texas chainsaw massacre (TCM) torde inte var helt obekant för den genomsnittlige filmtittaren och om man hör till en lite äldre generation minns man kanske t.om det beryktade Studio S programmet där TCM fick stå som symbol för det hemska videovåldet. Personligen ger de hysteriska föräldrarna och den slemme rikdagsmannen Jan-Erik Wikström som deltog i programmet mig större mardrömmar än vilken blodig skräckis som helst i jämförelse. Men den debatten är en fråga för en annan dag. Roligt som jämförelse är att i Storbritannien var det filmen The Toolbox murders som fick stå som symbol för det s.k videovåldet när man hade en liknande debatt om s.k ”video nasties”.

TCM handlar om fem ungdomar som i väntan på bensin (1974 var det ransoneringstider och oljekris) bestämmer sig för att besöka sin gamla släktgård som ligger i närheten. De har inte varit i området på flera år och mycket är förändrat b.la har arbetslösheten slagit till i området och det lokala slakteriet har tvingats avskeda en massa folk. Grannarna till ungdomarnas släkthem har efter avskedandet dock fortsatt med sin syssla och men bytt slaktobjekt från nötkreatur till människor. Ungdomarna och familjens vägar korsas och filmhistoria skapades.

Några decennier senare var det naturligtvis dags för en nyinspelning. Bakom dessa planer låg Michaels Bays nystartade företag Platinum Dunes som skulle komma att specialisera sig på skräckfilmer. Bolaget har senare berikat världen b.la med nyinspelningar av Huset som gud glömde och Friday 13th. Kritiker och filmälskare rasade naturligtvis, det är så de reagerar så fort de hör talas om en remake eller liknade. Frågan är nu om nyinspelningen verkligen är så usel som det hävdas? TCM 2003 spelade i alla fall in över 100 miljoner $ och hur står sig filmen i en jämförelse mot orginalet?

TCM 1974 börjar med ett överkört bältadjur, TCM 2003 börjar med Sweet home Alabama och däri ligger nog de stora skilnaderna mellan filmerna. TCM 74 äter sig in i ens sinne, man kastas direkt in i en mardrömsvärld som är bisarr, svettig, och skitig. Filmen är kanske inte så spännande men är i stället ytterst obehaglig och liksom klibbar sig fast på tittaren. Efter att ha sett TCM 1974 vill jag helst ta en dusch. Ungdomarna består av en grupp grälsjuka individer, det är varmt i bilen och man irriterar sig på varandra och redan från start känns filmen obekväm. Värre blir det när de anländer till huset där kannibalfamiljen bor. Trots att regissören Tobe Hooper hade en minimal budget har man lyckats skapa en vision från helvetet ( inspirerad av seriemördaren Ed Geins heminredning). Inredningen är en sjuk människas version av ”home sweet home”. Det är här TCM 1974 har sin styrka i det visuella och förmågan att skapa en äckligt klibbig spänning m.h.a rekvisita, knepiga kameravinklar och en enerverande musik som äter sig in i hjärnan. Skådisarna är sisådär och filmen har inte speciellt många nagelbitarmoment. Jag kan även tycka att filmen är lite i skrikigaste laget vilket iofs är fullt förståeligt, för djävlar vad jag hade gapat om en galning jagat mig på den amerikanska landsbygden med en motorsåg.

2003 startar filmen som sagt med låten Sweet home Alabama. Sällskapet består av käcka ungdomar där en Jessica Biel i minimalt linne har huvudrollen. TCM 2003 skapar inte alls samma stämning. I 1974 års version lever huvudpersonerna egentligen redan i en mardrömslik värld 2003 invarderar den vår verklighet. Produktion, skådisar och det mesta är bättre i den nya versionen, den är på sina ställen mer spännande. Det man helt missat är just känslan av undergång och abnormalitet. Familjens hus i nyversionen ser förhållandevis normalt ut. I -74 års version är det ödet gör att ungdomarna träffar på galningarna i 2003 är det galningarna som söker upp ungdomarna. TCM 2003 är en mer publikfriande film trots mer blod och slafs jämfört med orginalet som är relativt oblodig.

Orginalet är något mer än en vanlig skräckfilm den är en mardrömslik vision av verkligheten som spelas upp framför våra ögon. 2003 års version har helt ignorerat dessa delar utan är en klart godkänd standardskräckis med motorsågar och Jessica Biel-no more no less.

Regi: Tobe Hooper (1974) Marcus Nispel (2003)

Betyg: 9/10 (1974) 6/10 (2003)

13 tankar på “Texas chainsaw massacre 1974 vs. 2003 (USA)

 1. Känns inte så oväntat. Den bisarra stämningen är ju hela grejen och den är nog svår att reprisera. Särskilt om man går in med inställningen att man ska göra en snabb liten remakeskräckis som drar in hyfsat med vinst. En bra grej med originalet är också karaktären Franklin iom att hans enda funktion inte är att vara Handikappad.

  • Franklin är en jobbig fan. Hooper sa på kommentatorspåren att skådisen gick in i sin karaktär så han var lika jobbig privat under inspelningen. Hooper var nöjd när det blev dags för Franklins hädanfärd.

   • Låter fortfarande som rimliga skillnader mellan de olika versionerna. Har klippt åtminstone en Platinum Dunes-remake i detta tema och jag kan bara instämma i den det övergripande intrycket av dessa filmer — de är alldeles för polerade. Samtidigt är det säkert mer eller mindre omöjligt att återskapa originalens råhet som sannolikt till lika delar består av minimal budget och slumpartade beslut/händelser

  • Du missar inte direkt något mer än en helt ok standardskräckis. Passar nog på Studio S – det räckte med en titt. Men tack för tipset.

 2. 2003 remaken må ha fått mycket skit kastat på sig, men så dålig är den faktiskt inte. Det är bara de att den inte står sig mot originalet överhuvudtaget. Istället har man gjort Leatherface till en tråkig, kallblodig mördare (som växt upp under dåliga förhållanden vilket man får veta i The Beginning). Det tråkiga är att allt måste förklaras i remaken vilket tar bort allt som var bisarrt och oförklarat i originalet. Sedan är remaken bara en standard PK-skräckfilm där Biels karaktär är en stark hjältinna istället för ett offer som i originalet. Det finns mycket mer man kan klaga på och jämföra, men jag nöjer mig med detta för tillfället. Fler tankar om originalet:

  http://svartnoir.wordpress.com/2012/06/16/the-texas-chain-saw-massacre/

  • Håller med om att remaken fått oförtjänt dålig kritik. Det är precis som du säger en helt ok standardskräckis. Man får nog helt enkelt se filmerna som två versioner av samma story. När man ser de back to back som jag gjorde så bleknar remaken otroligt mycket vid en jämförelse.

 3. Av någon anledning har jag FORTFARANDE inte sett originalet, trots att jag borde ha gjort det för länge sen. Såg den aldrig när jag var liten och sen blev det inte av. Har dock sett remaken och den var ganska ok ändå som jag minns det, men jag tror definitivt originalet kommer falla mig mer i smaken. Måste definitivt ta tag i det inom en snar framtid…

 4. Jag älskar originalet och gillade remaken första gången jag såg den, kanske för att jag inte hade några förväntningar alls. Tyvärr tyckte jag inte den sistnämnda höll riktigt vid en omtitt. Det var på nåt sätt för mycket av allt.

 5. Jag håller om precis allt du skriver om originalet. Den är riktigt elak och äcklig den här filmen. Burr. Jag ville också ta en dusch efter titten (förmodligen gjorde jag det också). Sen att jag delade ut en etta till den, det är mer av akademisk betydelse. Om jag varit på ett annat humör och eller tänkt lite annorlunda hade det lika gärna kunnat bli 4/5. Jag kommer exempelvis att tänka på Cannibal Holocaust som ju också är äcklig och elak och där blev det en klockren fyra.

  • Cannibal H har jag inte sett än – inte för att jag är ointresserad men jag känner mig inte mentalt redo – när gör man det egentligen. Humöret är viktigt när man ser rullar av detta slag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s