Lovecraft: Fear of the unknown (2008 USA)

PrintSkräckfilmsveckan avslutas med en dokumentär om skräck/sf/fantasyförfattaren H.P Lovecraft samt två filmer som är baserade på hans berättelser. Filmerna dyker upp först i eftermiddag.

Dokumentären Fear of the unknown handlar kort och gott om författarens liv och hur han inspirerat andra författare och filmmakare världen över. Dokumentären har ingen speciell infallsvinkel och den aspirerar inte på att gräva fram något nytt om Lovecraft. Filmen går inte heller på djupet men hinner å andra sidan med att toucha det mesta i författarens liv. Man vågar sig på att problematisera lite om Lovecraft och hans liv, men bara lite. Lovecrafts rasism och antisemitism berörs och just det sistnämnda är intressant då han gifte sig med en judinna. Som sagt det nämns men man förklarar det ungefär med att ”så var det förr i tiden” och fördjupar sig inte vidare i den frågan.

Något som överhuvudtaget inte tas upp är diskussionen om Lovecraft skapade Cthulhumyten eller om det hans vän och förläggare August Derleth som låg bakom detta genidrag att binda samman författarens noveller till ett sammanhängande universum. Det är en debatt som rasar än i idag, kanske inte någon stor fråga för mig personligen men det kunde varit intressant om den åtminstone berörts i dokumentären. Lovecraft – Fear of the unknown kör inte med falsk marknadsföring. Det är en biografi om en intressant författare vare sig mer eller mindre. Som extra bonus dyker det upp både nya och gamla rävar inom film och bokbranschen och det är kul och lite småmysigt att se Carpenter, Gaiman och Del Toro sitta och svamla lite om Lovecraft. Det är en bra film att se om man är lite nyfiken på författaren.

Att Fiffi  presenterar en mer pulshöjande film är jag övertygad om – även om jag inte sett den än.

Regi: Frank H. Woodward

Betyg: 6/10

2 tankar på “Lovecraft: Fear of the unknown (2008 USA)

    • Tack själv 🙂 som alltid mkt trevligt, nu får man börja samla på sig filmer tills nästa år för att hålla standarden – ovanligt starkt startfält detta år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s