Lock stock and two smoking barrels ( 1998 Storbr )

En av mina favoritepisoder i Pulp Fiction är den med Harvey Keitel som The Wolf. Travolta och Jackson framstår som riktigt korkade och jag skrattade gott. Guy richies Lock stock and two smoking barrels känns som ett enda långt Wolf avsnitt.

För den som händelsevis inte har sett filmen kretsar den kring, spelskulder, antika gevär, en marijuanafabrik samt lite annat smått och gott. Med andra ord det går undan. Snabba klipp, lekfulla klipp, händelser som berättas ur olika synvinklar och framför allt : Ett myller av korkade personer. Det är svårt att beskriva handlingen men den centrala berättelsen är Eddy och hans kompisar som är skyldiga gansterbossen Hatchet Harry en himla massa pengar efter ett parti poker. Harry ger killarna en vecka att komma fram med pengarna som de absolut inte kan skaffa. När en rån sker får killarna en oväntad chans.

Många tycker att filmen är en Tarantinokopia och det må så vara men jag finner filmen avsevärt mer underhållande än de flesta filmer Tarantino gjort. Den är både rappare och roligare samt har inte dessa ändlösa och många gånger poänglösa dialoger som man blir drabbad av i en Tarantinofilm (Ingloriurous Basterds undantagen). En kopia visst, men den överträffar inspirationskällan.

Regi: Guy Richie

Betyg: 9/10

4 tankar på “Lock stock and two smoking barrels ( 1998 Storbr )

 1. Håller med, en härlig film. Älskar fortfarande scenen med buren, luftgeväret och luftvärnskanonen.
  Intressant dessutom att se både fotbollshuliganen och the Transporter ta sina första ordentliga steg in i filmens eftertexter. Det är inte alla som har spelat Marko Cain.
  På tal om kopior så är även Snatch en riktigt underhållande film. Brick Top (Stings bartender och the Gov) och The Blade är minst lika sköna som The Baptist och Rory. Guy gillar verkligen att framställa ryssar som rena Victor nettoyeur, se ärrade krigsveteraner i RocknRolla. Resan från USA till England är ett mästerverk: ”Avi!”
  Roligt att se att Guy kom upp från botten efter Swept Away och gjorde modern Sherlock (Vill ha en halsduk som Plummer) till en murbräcka mot Hollywood och Blockbuster.

  Nu väntar vi bara på att Pendragons svärd skall lämna stenen.

  /T. Browning

 2. Sherlock var rätt ok, annars har jag alltid haft svårt för Mr fd Madonna. Har nog aldrig lyckats trycka mig igenom varken den här eller Snatch…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s