Två bagateller: The Lincoln lawyer ( 2011 USA ) & Paul ( 2011 Storbr/USA )

Ibland ser man en film eller två som är bra men den saknar det där lilla extra. Man kan rekommendera filmen till vänner och bekanta för den är så där lagomt ljum. Den överraskar ingen vare sig på ett positivt eller negativt vis och man känner sig åtminstone inte missnöjd efter att ha sett filmen. Jag brukar skriva ”för en stunds underhållning duger den gott” och det stämmer in på två filmer jag precis sett: The Lincoln laywer och Paul.

The Lincoln Laywer är en rättegångsthriller som baserar sig på en bok av Michael Connelly, en författare som skriver böcker där raden  ”för en stunds underhållning duger den gott” passar väl in. Mick är en slick advokat som har sitt kontor i sin Lincoln. Han kör kors och tvärs kring i L.A och tar sig an olika rättsfall. Av ren tur nosar han upp ett fall som kan generera mycket pengar. En rikemansson anklagas för våldtäktsförsök och misshandel av en strippa . I och med att det är en rättegångsfilm är sanningen inte så enkel som man kan tro och filmen tar med oss tittare på både en och annan tvist.

Behållningen med den här filmen heter  Matthew McConaughey och  Ryan Phillippe.  McConaughey med  knarrig röst och utseende som påminner om en övervintrad surfare passar ypperligt i rollen som den något självgode advokaten Mick. Ryan Phillipe som spelar den anklagde rikemanssonen gör mig alltid glad när han dyker upp i en film. En underskattad skådis som borde få ta större plats i rampljuset. Filmen bjuder inte på några stora överraskningar eller förnyelser av genren men gillar man rättegångsfilmer kan man vara ganska tillfreds efter att ha sett den.

Paul är en komedi av gänget som b.la ligger bakom Shaun of the dead. Två engelska SF och serienördar är på resa i USA för att besöka kända platser i UFO mytologin. Utanför Area 51 träffar de en rymdvarelse vid namn Paul. Att regeringen jagar Paul är väl nästan onödigt att nämna och det omaka sällskapet flyr med agenter hack i häl.

Egentligen bygger filmen Paul på ett skämt: Rymdvarelsen är precis som oss han röker, svär, fiser och drar fräcka skämt. Thats it. Om någon annan än Frost/Pegg haft hand om filmen,  förslagsvis gänget bakom Scary movie filmerna hade  troligtvis Paul blivit en riktig skitfilm. Nu är det som tur inte så utan filmen styrs av relativt kompetenta händer och klarar sig hyfsat. Speciellt roligt blir det aldrig men jag hade åtminstone en trevlig stund ihop med Paul, Pegg och Frost.

Fiffi har en recension på The Lincoln lawyer och Andreas var lite mer positivt inställd till  Paul.

Betyg: 6/10 på båda filmerna.

8 tankar på “Två bagateller: The Lincoln lawyer ( 2011 USA ) & Paul ( 2011 Storbr/USA )

  1. Lincoln Lawyer verkar trevlig. Ska nog se till att se den. Den andra lär jag väl också se småningom eftersom jag både gillar Mottola och Pegg/Frost 🙂

  2. Sådana här filmer är bra att ha på lager när man inte orkar engagera sig för mycket. Enligt din beskrivning låter Lincoln Lawyer som ett långt avsnitt av valfri polis- och/eller advokatserie…

    • Bagatellfilmer ska inte underskattas, passar utmärkt när man bara är sugen på att se en film. LL är som ett ovanligt väl producerat tv-avsnitt av en valfri krimnalserie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s